Vypusťte je z reproduktoru!


Neagresivní a přitom energií nabitý elektronický set od skutečných hudebníků a opravdu elegantní zpěvačky potěšil o to víc, že kromě ní jsou všichni členové kapely Ohm Square Češi. V rámci Famufestu vystoupili 7. listopadu v pražském divadle Archa na jediném koncertu kapely v tomto roce. Sál byl plný, ale dalo se docela dobře tančit, dokonce to jinak nešlo – ten rytmus si vás našel sám.

Show nastartovali známí beatboxeři Jaro Cossiga a Freaky Jesus, kteří ohlásili premiérové promítání videoklipu k hitu Monomania. Jeho tvůrci jsou režisér Petr Němeček a kameraman Jan Cabalka. Klip je o reproduktoru, který se kapele ztratil a objevuje se na dětském hřišti a u kadeřníka. Uvnitř za membránou se ukrývá Charlie One. Každý pohled do reproduktoru znamená nový hudební styl, tedy i styl Charlie One, jednou hip hop s třemi pruhy, podruhé třeba afektovaná elegance.

Ohm Square a jejich hit Monomania

Při posledním  záběru videoklipu už celá kapela přichází na pódium. Jan2 a Jan5 vládnou elektronice, nechybějí ale živé bicí, půvabná violoncellistka… A nakonec přichází prudce elegantní Charlie One zahalena v kabátě, vlasy má staromódně vyčesané a pohupuje se na lodičkách s opravdu originálními kovovými podpatky. Po první písni kabát svléká a svým naléhavě jemným hlasem vede těžké elektronické rytmy, které rozechvívají podlahu. Když zpívá o tom, že se jí špatně dýchá, dává do zpěvu rytmus a sebejistotu, která ve spojení s její koketností strhne každého. V písni Broken Clock zpívá zas lehounce a hravě. Acid Sparrows přednese jako dramatickou etudu a v Animated, kde ji Janové doprovázejí na akordeon a baskytaru, předvádí hru na trumpetu. Další píseň Humble Town rozjede kapela skoro až v hiphopovém stylu – a pocení se objevuje nejen v textu písně.

V Burčáku si zahostují Jaro Cossiga a Freaky Jesus, kteří na svá ústa umějí co málokterý dýdžej, a přitom ještě stačí pokřtít desku Ohm Square Taking Shape, která vyšla v dubnu tohoto roku. Desku politou burčákem dostává jeden z fanoušků a set jede dál. Písnička Tic Tactics se valí v ještě funkovějšm stylu, ale po další písni Fantom Power Charlie mizí. Kapela hraje dramatický podkres a po chvíli se za nasvícenou plachtou v rámu objeví silueta Charlie v dlouhých šatech. Na tomto místě je třeba dodat, že kostýmy pro show připravila módní návrhářka GGabina. Charlie One stále koketuje s publikem a v pauzách mezi písničkami zpívá, i když mluví. Kapela se loučí, ale obecenstvo píská a tleská, takže jako přídavek dostává hit Monomania, který má opravdu všechny parametry hitu. Hlavně chytlavý refrén, který v sobě má něco z afrických písní. Pro zklidnění nakonec ještě změna tempa a fanoušci aspoň nemusejí odcházet s jedním hitem v hlavě.

Poslechněte si i hit I Need Love

Škoda, že zrovna ti, co to tak zajímavě umějí, koncertují tak málo a jiní, co to umět nikdy nebudou, mají koncerty stále. Pokud jste koncert Ohm Square propásli, máte šanci vidět v úterý 11. listopadu ještě jejich DJ set i s Charlie One v rámci koncertu Nejsem budoucnost národa v klubu Roxy. Všechny zmíněné písně si, za nízký poplatek, můžete stáhnout na stránkách kapely http://www.ohmsquare.com.