Vytetovaný úsměv – body dolů, hlásí Dan Bárta

Hana-Slivova

Sezónní nachlazení se nevyhnulo ani Danu Bártovi, který ovšem i s dekou na hlasivkách zpívá pořád daleko lépe než drtivá většina české populace. Spolu s doprovodnou kapelou Illustratosphere přivítal v Paláci Akropolis podzim. Ochraptěle, ale radostně a vtipně.

Lelci se u muziky

).
Dan Bárta s klávesistou Filipem JelínkemDneska Bártův ekvilibristický a fyzický způsob interpretace jazzových klasik, vlastních obrazotvorných textů a zahraničních popovek hitovek jedny vytáčí, druhé naopak stoprocentně vtáhne.

Publikum nabitého Paláce Akropolis se zdálo být, snad kromě několika slečen u vchodu, které si Akropoli zřejmě spetly s diskotékou, spíš na druhé vlně. Pozorně poslouchalo Bártovu řízenou improvizaci v Malé ólala, jež přecházela až v jakési vlčí vytí. Ve Stmívání, skladbě s minimalistickým doprovodem, ocenilo výskotem energickou jazzovou vložku a na houpavou skladbu Planetám se vděčně kývalo do rytmu. I když posledně jmenovaná patří v kontextu tří řadových alb, která Bárta s Illustratosférou vydal, ke známějším, těžko se tu dá mluvit o hitu. Prostě má jen jednodušeji uchopitelnou melodii a jasnější text.  

Nejen Ian. Relaxujte, prosím

Bárta byl ale včera opravdickým králem večera. Na jeho "hledání tónu rukou" stejně jako na prožívání hudby celým tělem jsou asi zvyklí všichni, novinkou ale pro někoho mohlo být vtipkování. Při praktické Robert Balzar a Dan Bártapřednášce na téma "jak tančit na sedmičtvrťový takt" přidal několik kreací, před Nejen Ian zase promluvil o tom, jak je důležité být při poslechu hudby uvolněný, což prý nedokáží hlavně manažeři. "Vytetovaný úsměv, body dolů," ukončil svůj apel. Docela milý monolog na soustředěného zpěváka.

Pecky si zpěvák schoval logicky nakonec. Zazním musela Za poryvů (

Straight From the Sky. A nakonec se dav od rozdováděného Bárty dočkal i obnažené hrudi, to když si pro pobavení fanoušků rozepnul košili od krku až k pasu.

Na koncertech Dana Bárty s Ilustratosférou není třeba čekat na nové skladby. I ty staré jsou v hravém a hudebně dokonalém pojetí basisty Roberta Balzara a spol. a hlasivek Dana Bárty docela osvěžující a inspirativní.
Jasně, pokud máte zrovna chuť úplně se poddat tónům a ve změti slov marně nelovit jasný příběh.

Dan Bárta a Ilustratosphere
Praha, Palác Akropolis, 23. září 2010