Vzhůru do divočiny se Shakirou. Rovnou mezi vlky


I talentovaná kráska z Kolumbie uposlechla volání divočiny a vrhla se do vod mainstreamu. Zdání ale klame. I když z desky nejdřív uslyšíte dunivé diskotékové beaty, najdou se na ní i houpavé exotické rytmy, které obratné vlčici Shakiře sluší stejně hezky.

Shakiřinu Desku She Wolf předchází jako mlžný opar její název, který slibuje výbušnou nálož temperamentu a nespoutanosti. Reklama tělem (respektive přebalem) nelže, hitparády už od června brázdí pilotní singl She Wolf, který provází úsměvný videoklip: Shakira se v něm předvádí téměř jako hadí žena ve velmi odvážných oblečcích, chvílemi je dokonce uzavřená v kleci. Jelikož singl startuje celé album a v podobné atmosféře se nese i druhý singl Did It Again, může se zdát, že cédéčko bude jedna velká diskotéková smršť. O čistokrevných diskotékách tohle album ale není.

Podívejte se na Shakiřiny klipy

Shakira natáčí klip k She WolfKromě diskotéky nás Shakira tradičně vezme na okružní jízdu po orientu. Kromě – pro ni domácích – latinskoamerických rytmů se pokocháte i arabskou exotikou ve Why Wait a částečně i v Gypsy, asi nejkřehčí písničce na desce, v níž Shakira chvílemi zní jako Alanis Morissette. Písnička Long time zase nabízí úvodní intro stylizované do houpavého hiphopu, song Spy, kde hostuje Wyclef Jean, zní místy jako z dílny Pet Shop Boys z 80. let. Devítka na desce, Mon Amour, zase odsýpá jako nekomplikovaná rocková vypalovačka typu Avril Lavigne. Aby svou „rozpolcenost“ Shakira ještě více podpořila, rozhodla se devět skladeb nazpívat anglicky a zbylé tři v rodné španělštině. Relativně tuctová etno-diskotéková Aňoz Luz tak ve španělštině dostala docela zajímavý obleček.

Podívejte se na klip She Wolf

http://www.youtube.com/watch?v=xt1jhoP4Btg

V nejednotném stylu se deska veze od začátku do konce. Nemůžeme to mít Shakiře za zlé, koncepční desku neavizovala. Spíš než aby posluchače umořila v sousledné nudě, natočila zdánlivě nesourodou, ale příjemnou taneční desku.

Shakira – She Wolf
Celkový čas: 40:49
Vydavatelství: Sony
Skladby: She Wolf, Did It Again, Long Time, Why Wait, Good Stuff, Spy, Men In This Town, Gypsy, Spy, (feat. Wyclef Jean), Mon Amour, Lo Hecho Está Hecho, Aňos Luz, Loba