Vzpomínky, hity, radost. Návrat Lucie se povedl

ondrejbambas

Informace o návratu kapely Lucie se zařadila mezi zprávy letošního jara. Lístky na halové turné, které David Koller a spol. ohlásili na příští rok, kvapem mizí, velkolepý comeback podpoří nové vydání celé diskografie. První větší koncert pro "veřejnost" má ale Lucie už za sebou, v Praze podpořila na Den dětí Nadaci Terezy Maxové dětem. Koncert to byl radostný, i když časy Lucie plné energie z doby před deseti lety se už asi nevrátí.

Lucie se s ohlášením návratu postarala o pozdvižení. Loňská "předpremiéra", vystoupení na soukromé akci, mělo možná unikátnější atmosféru, ale včerejší koncert pro Nadaci Terezy Maxové dětem, která se počítá mezi přátele kapely, byl sympatický hlavně proto, že pomáhal.

Lucie + Tereza Love Is In The Air

Lístky na kocnert Lucie v SaSaZu byly, stejně jako kytara podepsaná členy kapely,  k dispozici pouze v internetové aukci. Výtěžek z dražby se vyšplhal na 823 000 Kč, přičemž 180 tisíc korun z této částky připadá na vydraženou kytaru. Společně s dalšími penězi, které Nadace Terezy Maxové dětem v rámci oslav získala, se na konkrétní pomoc opuštěným a znevýhodněným dětem vybralo dva miliony korun.

Před samotnou Lucií vystoupil Kühnův dětský sbor, jenž spolu se sólovou zpěvačkou předznamenal hlavní hvězdu skladbou Oheň. Těsně po deváté už nastoupila na scénu čtveřice P.B.CH.Michal DvořákRobert KodymDavid Koller s hostujícím bubeníkem a synem Davida Kollera Adamem.

Poslechněte si Lucii v Youradiu

Před několika dny se Lucie nechala slyšet, že návrat pojímá jako pokus o společné fungování, nové písničky tedy nechystá. Ty starší včera doprovázely jednoduché projekce nebo klipy (v Pohybech figuruje patronka večera Tereza Maxová, která v ten moment na pódiu nemohla chybět a tancem se svými kolegyněmi dávala najevo, že se přišla hlavně bavit), došlo i na skladby z posledních dvou desek, na Danielu nebo Noc.

V celém setu by se těžko nacházelo slabší místo. Podmanivá Kodymova kytara v Srdci, sborové pá pa pá páAmerice, přímočarý Panic, roztančení fanoušci… Prostor klubu byl plný "tak akorát" a viditelně v něm vládla přátelská atmosféra. Na uvolněné vlně se koneckonců vezla i samotná kapela. Aura vyzařující kolem Lucie nepohasla, jen původní energie a unikátnost jako by byla pryč. Hudebníci mohou hrát sebelépe, ale pocity, které muzika Lucie vyvolávala v 90. letech, se nevrátí. Možná i proto zní současné Dvořákovy klávesy ve Šroubech do hlavy tak trochu… zvláštně.

Sálem prolétalo pulzující nadšení vyvolané nostalgií, kterou Lucie včera hravě dokázala navodit. I když kouzlo pomalu vyprchalo, zůstala dobrá nálada a radost. A o to šlo včera večer především.

Lucie
Praha, SaSaZu, 1. června 2013, koncert pro Nadaci Terezy Maxové
Seznam skladeb:
Krev a Rn´R, Vona říká jó, Lucie, Daniela, Sen, Medvídek, Pohyby, Noc, Srdce, Kengi, Amerika, Panic, Lovec, Střelec, Doktor & Vědec, L´aura, Šrouby, Oheň, Černí andělé, Dotknu se ohně, Zkamenělý dítě, Troubit na trumpety by se nám líbilo

Témata:,