Wanastovi Vjecy hlásí z Wenuše: Jsme ve formě

petradamek

Wanastowi Vjecy žijí. Za poslední měsíc obrazily celou Českou republiku, podívaly se na Slovensko a v mezičase možná zaletěly i na Wenuši, zapíchnout tam vlajku kapely. Nové písničky i staré pecky, parádní světla a trochu té nostalgie; to vše si na závěr jejich turné vychutnalo i pražské publikum.

Rovnice „Wanastowi Vjecy = Robert Kodym + P.B.Ch.“ už sice nějaký ten pátek neplatí, avšak Kodym po odchodu svého dlouholetého parťáka neosiřel na dlouho. Wanastowky se transformovaly do regulérní a fungující kapely a ve složení Robert Kodym, Tomáš Vartecký, Radek Havlíček a Štěpán Smetáček natočili novou desku Letíme na Wenuši (recenze). Jejich následné stejnojmenné turné čítalo dvanáct zastávek a kapela jej ve velkém zakončila v Praze v hokejové hale Slavie.

Wanastowi Vjecy v Edenu: Co se hrálo

Letíme na Venuši, Kulomet, Andělé, Panic, Lucie, Škola je kráva, Holčičko!, Krev a stopy čarodějných bylin, Pod zemí mám svůj ráj, Korálky z karneolu, Vona je hotová, sólo na bicí, Kočárek, Nahá, Jsem nevinnej, Sbírka zvadlejch růží, Lži, sex a prachy, Bedna od whisky, Tak mi to teda nandey, Kouzlo, Dotknu se ohně

Že to s tou kapelou myslí vážně, dokázal Kodym už v textu úvodní písně, kde zpívá o zapichování skupinové vlajky. Aby bylo úplně jasno, že ti kolem nejsou pouze komparsisté, představil Kodym slavnostně hned v úvodu koncertního setu celou sestavu. Ostatně ti "další" tři být do počtu ani nemůžou, vždyť sami patří k ostříleným muzikantům.

Ve velmi slušně zaplněné hale bylo znát, že se čtveřice během turné sehrála. Od úplného začátku, kdy v rychlém sledu zahranými novými kousky Letíme na Wenuši a Kulomet odpálily rock’n’rollový večer, působily Wanastowky naprosto přirozeně. Baskytarista Havlíček připomínal statikou P.B.Ch., naopak Tomáš Vartecký, zakladatel Kurtizán z 25. Avenue, energicky poskakoval po pódiu jako nezbedný čertík. Štěpán Smetáček si zase v polovině koncertu vystřihl bubenické sólo.

Wanastowky vsadily na jistotu. Zcela vypustily materiál z předchozích dvou desek Hračky a Torpédo a vedle pěti kousků z novinky (jako potenciální hit se vybarvila skvěle melodicky postavená Krev a stopy čarodějných bylin) servírovaly WV jenom ty nejlepší – v podstatě pouze devadesátkové – vjecy. Zazněly legendární kousky Sbírka zvadlejch růží, Lži, sex & prachy nebo Andělé. Kromě skladeb Wanastowek se v setlistu objevily také tři kousky z repertoáru Lucie. Skvěle zafungoval zejména Panic, jenž sborově rozezpíval celou halu.

Sbírka zvladlejch růží v Plzni. Video: wwwqueenconcertscom

Frontman Kodym, oblečeý do typického dlouhého kabátu a klobouku, nezdržoval dlouhými promluvami. A když už se u mikrofonu chvíli zdržel, došlo třeba na vtipné přiznání, jak to doopravdy bylo s kartáčkem na zuby, jímž si (ne)utíral zadek, jak zpívá ve skladbě Kočárek. Naprostý nadhled pak předvedl ve chvíli stávkující techniky; mezičas vyplnil nenuceným improvizovaným zpěvem na téma „nehraje mi kytara“. Skvělé!

Wanastowky v novém, ale stále při chuti, navíc podpořené parádním světelným parkem a břitkým rockovým zvukem. Comeback, jak se patří!

Wanastowi Vjecy
Praha, Eden, 10. května 2012

Témata: