We On The Moon: Přišla krize. A my přemýšleli, jestli nezpívat česky

martin-wipplinger

Brněnská skupina We On The Moon se s písničkou The Ocean Sky dostala až do rotace rádia Evropa 2. Jenomže dalším skladbám se to už nepovedlo. "Přitom na aktuální singl Pretty Little Liar jsme měli lepší ohlasy než na The Ocean Sky. Celé nás to utvrdilo v tom, že dělat singly nuceně pro rádia je pro skupinu našeho ražení nesmysl," říkají zpěvák Tomáš Červinka a kytarista Jakub Hovorka. Aktuálně s kapelou chystají druhou desku, i s ní ale mají starosti.

Potkáváme se na koncertě v Českých Budějovicích. První vlastní turné We On the Moon zatím nejde úplně hladce. Museli jste odvolat koncert v Prostějově, kde vás zradila porouchaná vzduchotechnika klubu, i další vystoupení v Olomouci. Jaký tam byl důvod?
Jakub Hovorka:
V Olomouci jsme si s pořadatelem špatně rozuměli, když se domlouval termín; na stejné datum tam měli jiné vystoupení. Další termín, který pořadatel nabízel, nám nevyhovoval. Bylo to lidské pochybení na obou stranách. Rádi bychom tam ale zahráli na podzim.

Turné jste pojali jako prezentaci alba Beating The Heroes a posledních singlů, nebo hrajete i písničky z doby, kdy byli We On The Moon známí jen v žánrové komunitě?
Tomáš Červinka.:
Hrajeme vyloženě skladby z alba Beating The Heroes a singly, které přišly po něm. Písničky na předešlém EP Trick Or Treat už jsou dost za naší současnou tvorbou a mým rozsahem. Myslím si, že na té desce nejsou úplně koncertní věci.

Poslední rok jdete cestou vydávání jednotlivých skladeb, celá deska zatím není pořád na obzoru?
J. H.:
Novou nahrávku teď aktuálně řešíme a máme relativně dost materiálu, ale je to otázka peněz..

Pro mladou českou kapelu fakt, že se její singl dostane do rotace Evropy 2, z finančního hlediska nic neznamená.
T. Č.:
Přesně tak. Hlavní je, aby chodili lidi na koncerty, a rádia je tam nedostanou. Otevřeně říkám, že jsme v poslední době měli v kapele velkou krizi a řešili jsme, co budeme dělat dál. Sedli jsme si a řekli si, jakým směrem se chceme dál ubírat.

Ve hře tedy byla i varianta, že We On The Moon po jedné desce zaniknou?
T. Č.:
To úplně ne. Spíš jsme uvažovali nad tím, jestli by nebylo lepší změnit žánr, jestli bychom třeba neměli skládat v češtině. Krize nás – kapelu, která si od začátku stojí za tím, že svoji muziku chce dělat v angličtině – dohnala dokonce i k podobným úvahám.

Cesta k desce je tedy ještě dlouhá?
T. Č.:
Komunikovali jsme se zahraničními producenty, kteří nahrávali alba třeba skupinám All Time Low  nebo Jimmy Eat World,ale šest set tisíc za desku dát nemůžeme. Pro mladou českou kapelu je tohle nereálné.  

Ke spolupráci tedy zase oslovíte Borise Carloffa?
T. Č.:
Ano, s Borisem už jednáme o termínu. Zároveň si ale pohráváme s myšlenkou, že k natáčení přizveme ještě jednoho producenta, potřebujeme i další pohled na naši muziku.

Jak nový materiál We On The Moon zní?
T. Č.:
Je hodně popový. Mám v šuplíku jedno demo, které podle mě může být hitové, ale vyjde až na desce. Mělo ohlas i ze Spojených států, když jsme ho tam producentům posílali. Řekli nám, že by ho nahráli, ať za nimi přiletíme. Ale ztroskotalo to samozřejmě na financích.

We On The Moon na čas zmizeli z celostátních rádií. Poslední dva singly ANGLS & LGNDS ani Pretty Little Liar se do nich neprosadily. Mrzí vás to?
T. Č.: Mrzí i nemrzí. Ony tyhle skladby nebyly moc stavěné pro střední proud. Chtěli jsme si udržet nějakou tvář, ne se za každou cenu cpát do rádia. Skladba The Ocean Sky podle mě měla všechno, co si mainstream žádá. Pak jsme ale přišli s jinou muzikou a pro Evropu 2 jsme přestali být zajímaví.
J. H.: My vlastně do teď pořádně nevíme, jak je možné, že se The Ocean Sky do rotace takhle velkého rádia dostala. Každopádně si nemyslím, že singly, které jsme měli potom, byly zase tolik odlišné.
T. Č.: Na Pretty Little Liar, což je náš aktuální singl, jsme měli dokonce lepší ohlasy než v případě The Ocean Sky. Celé nás to utvrdilo v tom, že dělat singly nuceně pro rádia je pro skupinu našeho ražení nesmysl.

Vyvíjí se nějak projekt N.E.W., který jste rozjeli s kapelami Evelynne a No Distance Paradise?
T. Č.:
To byla epizodní záležitost. Postupně jsme přišli na to, že nejsme tak velké kapely, abychom si mohli dovolit nesoustředit se jen na vlastní fungování. Všechny nás to určitým způsobem omezovalo. Řešili jsme singly, videoklipy a projekt N.E.W. byl jen další stres navíc.
J. H.: Evelynne od doby, co zpěvák Eddie odcestoval do zahraničí, stejně nefungují. Přiznávám ale, že plány s N.E.W. byly trochu větší než jen to, že vydáme jeden společný singl.

Už máte program pro festivalovou sezónu?
T. Č.:
Letos jsme festivaly vůbec neřešili. Dva měsíce jsem strávil tím, že jsem si dopisoval s americkými producenty, hledali jsme cestu k novému albu a taky vydavatele, kterého zatím nemáme. Počítali jsme s tím, že v létě pojedeme do Států nahrávat. Ten zájem tam byl totiž eminentní. Jenže to nedopadlo a domlouvat teď festivaly, na to už je pozdě. V létě nás čeká hlavně zkušebna, dopsat pár písniček a směřovat k druhé desce.

Témata:,