Well Well Well, Duffy kopíruje sama sebe

Jana-Moravcova

Očekávaná novinka Endlessly welšské zpěvačky Duffy nemá zrovna šťastnou startovní pozici. Po opěvovaném debutu Rockferry na něj i na talentovanou dívku upírá slechy takřka celý hudební svět. Endlessly ale bohužel nenabízí nic jiného než technicky dokonalou variaci na Rockferry. Škoda.

Křehká blondýnka s nezaměnitelným hlasem Duffy spojila na novince své síly s legendárním Albertem Hammondem, autorem hitů jako When I Need You nebo The Air That I Breathe. Duffy nejenže svěřila do jeho rukou produkci, ale v podstatě celou desku. Napsali ji totiž půl na půl. Společné dítko čítá deset tracků s celkovou stopáží jen něco přes půl hodinky. Délka by neměla vadit, konec konců méně je mnohdy více. A v případě Duffy, která stále jede na soulové retro vlně, by to mohlo platit dvojnásob.

Duffy si možná uvědomuje, že krátká stopáž je pro její novinku vysvobození z pekel, které by nutně následovalo, kdyby na desku přidala ještě jednu dvě skladby navíc. Nic proti retru, které už teď sice nefrčí jako v roce 2008, kdy na něm osobitá Welšanka postavila kariéru, ale čeho je moc, toho je příliš. Zvláště v případě, kdy Duffy nejen neustala v kopírování počinů legendárního vydavatelství Motown, ale nyní už vykrádá i sama sebe.

Příliš vysoko i na Duffy
Jako pilotní singl nasadila Duffy Well Well Well, skladbu typově podobnou známé Mercy (

, když ji  zabíjí výšky vlezlého ústředního popěvku.

http://www.youtube.com/watch?v=R6UwmJRkjBs

Proti dalším dynamickým kouskům s vtipem a energií (především skvělá My Boy

), kterou emocionálně přehrává. Jiné pomalé kousky ale dokáže prodat díky sofistikované kompozici a smyčcové lince (Hard For the Heart) či efektním zadním vokálům (Don´t Forsake Me). Zajímavá je také kytara v druhém singlu Endlessly; skladba díky ní sice ztrácí všudypřítomný retro nádech, ale i tak dost uspává.

http://www.youtube.com/watch?v=nTZEMdXB2Ho

V rytmických kouscích naopak Duffy dokáže talent rozvinout o trochu lépe. Díky rošťáckému nádechu Lovestruck (

) společně se zmíněnou My Boy dostává album alespoň v krátkých pasážích pozitivně taneční ráz. Celkově si tím ale body nevylepší. Jmenované taneční kousky by obstály samy za sebe, v rámci Endlessly se Duffy - Endlesslyale utopí v nudě balad.

Je škoda, že Duffy by svůj talent ráda rozvíjela v žánru, v němž už to nepůjde. Jak dlouho bude její fanoušky bavit tahle imitace starého dobrého černošského soulu?

Duffy – Endlessly
Vydavatelství: Universal Music
Celkový čas: 33:52
Seznam skladeb: My Boy, Too Hurt To Dance, Keeping My Baby, Well Well Well, Don’t Forsake Me, Endlessly, Breath Away, Lovestruck, Girl, Hard For The Heart