Whiplash: Souboj nervů v jazzovém tempu

ivaprivrelova

Další z oscarových kandidátů, snímek Whiplash, se odehrává na prestižní hudební škole a sleduje nekonveční vyučovací metody profesora uplatňované vůči jednomu talentovanému bubeníkovi. Na první pohled film bez hvězd - tři hvězdy se v něm ovšem zrodily. Včetně čerstvě třicetiletého režiséra Damiena Chazella.

Ano, Damienu Chazellovi je od 19. ledna teprve třicet, Whiplash je jeho druhý celovečerní režijní počin. Snad kromě The Last Exorcism 2, k němuž pomáhal psát scénář, se všechny jeho filmy točí kolem jazzu. Právě tato hudba je velkou láskou i dvou hrdinů jeho novinky.

Prváka na prestižní umělecké newyorské škole Andrewa, který by chtěl jednou bubnovat jako Buddy Rich. A učitele na témže fiktivním ústavu (připomínajícím Julliard) Terrence Fletchera, jenž je přesvědčený, že talent se musí neustále provokovat a pěstovat pomocí cukru, krve a biče. Whiplash (aneb rána bičem) tak neodkazuje jen na název jedné těžké sklady, kterou tu třída aspirujících muzikantů cvičí, ale i na Fletcherův styl výuky.

Má cenu stát se skvělým muzikantem, když se při tom z člověka stane arogantní nesnesitelný sobec? Kde je hranice mezi zdravými ambicemi a nervovým zhroucením? Závidíte Charlie Parkerovi jeho tragický, ovšem slavný osud? Na to si odpovězte sami, Chazelle svůj vypjatý duel totiž nehodlá soudcovat; nepostavil ho jako další střet o hodném a nevinném učedníkovi a starém a zlém mistrovi, i když to tak ze začátku může vypadat. Fletcher své metodě vynalézavých nadávek, ponižování a lítajících věcí naprosto věří. A Andrew není žádný sympatický svatoušek, na temnou stranu (symbolizovanou černým oblečením) přechází dobrovolně a s vlastní samolibou posedlostí. A zajímavě se u toho vyvíjí.

Jak neodolatelně půjde postava přísného manipulátora J. K. Simmonsovi, to si Chazelle vyzkoušel už v krátké verzi filmu Whiplash. Oblíbený herec Jasona Reitmana, do svých šedesáti let odsouzen k roli ve sboru (Spider-Man, Juno), tu prostor pro několik sól využil s přesností metronomu, za což by měl za měsíc dostat Oscara (zatím má Zlatý glóbus a většinu dalšího, co se hercům ve vedlejších rolích dává). A Miles Teller se mu snaží vyrovnat s takovým zápalem, že mu odpouštíme účast v Divergenci.

Nejvyšší tempo ovšem nastavuje dynamický a častý střih v rytmu Caravanu a dalších skladeb z energického soundtracku a Chazelleův styl, jenž vyplňuje záběry velkými detaily.  Závěrečná vygradovaná exhibice, která konečně vyřeší souboj nervů a odhodlanosti hlavní hrdinů, korunuje tohle mimořádně povedené a sebevědomé přímočaré (ovšem ne polopatické) dílko titulem nejintenzivnější film roku.

Whiplash
USA, drama, 107 minut
Režie: Damien Chazelle
Hrají: Miles Teller, J. K. Simmons, Paul Reiser, Melissa Benoist a další
Premiéra v ČR: 29. 1. 2015