White Lies složili refrény, které zboří stadiony

Jana-Moravcova

Londýnská kapela White Lies vydala svou třetí desku Big TV. Třetí a jasně nejlepší. To tam je tápání, jestli znít spíš jako Joy Division, anebo jako Depeche Mode White Lies to tentokrát zkusili s refrény a popem - a dobře udělali.

Když se White Lies nedávno nechali slyšet, že jejich nové album Big TV bude vycházet z porušování pravidel heavy metatu, fanoušci zbystřili, leckdo si možná poklepal na čelo. Jako test pozornosti zafungovala tahle hláška skvěle, od nových White Lies ale heavy metal tak jako tak určitě nečekejte. "Porušování pravidel heavy metalu" ve volném překladu znamená “heavy metal samozřejmě nehrajeme, zato konečně umíme melodie a stadionové refrény:"

White Lies se po šesti letech našli v podobném zvuku, který letos nabízí třeba Editors (recenze) na desce The Weight of Your Love. Z démonických balad a neutěšené melancholie zvolnili do pozitivnějšího módu a přidali na tanci. Najednou je radost naslouchat jejich poetice. Pohupovat se do refrénů, které letos snad nemají konkurenci; There Goes Our Love Again, Getting Even i Be Your Man lehce přeskakují hranici prvního plánu.

Napůl cesty: White Lies: Ritual z roku 2011
Deprese: White Lies: To LOse My Life… z roku 2009
Poslechněte si White Lies v Youradiu

Big TV je deska, kterou si budete chtít pustit i za pár let. Třeba až budete potřebovat sbalit svoji holku na “fakt Big TVdobrou písničku, kterou určitě neznáš”. A je jedno, jestli vytasíte energičtější kousky (Getting Even), skladby s atmosférou (Goldmine, Mother Tongue) nebo ohromující ploužák, který nenafackuje trapností (First Time Caller). Tohle album je celistvé, silné a má potenciál hravě přežít letošní sezónu. Zároveň slouží jako skvělá pozvánka na listopadový pražský koncert.

White Lies – Big TV
Vydavatel: Universal Music
Celkový čas: 45:09
Seznam skladeb: Big TV, There Goes Our Love Again, Space One, First Time Caller, Mother Tongue, Getting Even, Change, Be Your Man, Space Two, Tricky To Love, Heaven Wait, Goldmine

Témata:,