Wohnout posunul Karton veverek o pár centimetrů


Skupina Wohnout, kvartet, který se již dávno zbavil nálepky skejťácké kapely, vydala své již sedmé studiové album Karton veverek. V souvislosti s tím vyráží na koncertní turné. Projev zpěváka a frontmana Matěje Homoly je stále nezaměnitelný, stejně jako duch jejich hudby. O nové desce a dalších věcech jsme hovořili právě s Matějem a kytaristou Jirkou Zemanem. Bylo to zábavné.

Na vaší poslední desce je písnička Pedro isbek. Jestli se nepletu, odkazuje na album Pedro se vrací a jeden z těch veršů říká něco v tom smyslu, že je to vaše nejlepší deska.
M:
To je pravda.

A kam potom řadíte nový Karton veverek? Máme to chápat tak, že od desky Pedro se vrací mají vaše alba sestupnou tendenci, jsou horší a horší?
M:
To ne. Pedro se vrací je nejlepší deska na zeměkouli, teprve po ní jsou další, jako The Beatles (tohle pronáší s vážnou tváří!) a další. Ale Karton veverek je úplně jinde, to už je vesmírná hudba, tam jsou věci, které člověk už nemůže podchytit.
J: Když bude Karton veverek poslouchat mimozemšťan, uslyší tam něco jiného než člověk.

Poslechněte si písničku Kapela na šňůře

Proč se vlastně deska jmenuje Karton veverek? Obvykle název desky kopíruje nějakou písničku, funguje to i u vás. Pedro se vrací, Polib si dědu, to jsou názvy desek a stejně tak i písniček na nich. Tak proč Karton veverek?
M:
Za veverkami stojí jistý Mřenka, to je někdo jako Dalík pro Topolánka. A tenhle pan Mřenka je lobbista, který má dva hlavní zájmy: ochranu přírody a tabákový průmysl.

Cigarety?
M:
Jo, ale bude to úplně jiný systém kouření. Veverky nebudou obsahovat vůbec žádné škodlivé látky a budou z toho nejlepšího tabáku, který teprve vyroste v okolí Kutné Hory.
J: A budou obsahovat menší extrakt veverčího trusu.

WohnoutA kdy se to začne prodávat?
J:
Prodávat se budou jen v hračkářství…
M: Jo, protože neobsahují žádné návykové látky, takže je můžou kouřit i děti.

Budete konkurovat nízkou cenou?
J:
Naopak. Cena bude vysoká, protože laciné věci si nikdo nekupuje. A bude to mít reklamní slogan… Počkej, teď mě jeden napadl: „Ten, kdo kouří veverky, dobíjí si baterky.“

Uff! Raději zpátky k muzice. Posunula se tvorba skupiny Wohnout ve srovnání s předchozími alby?
M:
Posunula. O pět centimetrů. Neříkám, že dopředu, ale posunula. Posunula se zvukem… Vůbec poprvé jsme si vzali producenta.

Opravdu?
J:
Jo, Borise Karloffa.

To je přeci ten herec, co hrál ve dvacátých letech ve filmu upíry a monstra, jako Frankenstein.

M: Fakt?
J: Jo, to je on, podle něj má tohleto jakoby umělecké jméno. Jinak se jmenuje Vašek Máslo. Zabývá se hlavně…, jak to říct… Poloektro hudbou? Tak nás zajímalo, co by z toho mohlo být. A je z toho Karton veverek.
M: Taky texty se vyvíjejí… Zpěv už se asi nezmění. Vážně jsme přemýšleli, že si vezmeme zpěváka, ale pak jsme to nechali být. Lepší už to nebude.

Jak se vlastně Wohnout dal dohromady?

M: Nejdřív měla máma jeden čas hrozně tlusté břicho, to mi byly asi tři, pak za mnou přišla s takovým žmolkem a řekla mi, že to je můj brácha. Můj brácha se pak ve škole seznámil tady s Jirkou a bubeníka jsme našli díky konkursu. Asi desátého.
J: Ale to ještě nebyl Wohnout, to byl Hromosvod. Pak se ovšem ukázalo, že nějaká skupina Hromosvod už existuje, nějaká folková, od Přelouče. Je to už třináct let: 27. června 1996 jsme měli první koncert jako Wohnout.

Takže lidi šli na Hromosvod a čekal je Wohnout.
M:
On na nás stejně nikdo nepřišel.
J: Kdo by taky jel na Hromosvod z Přelouče, že jo?

WohnoutJak Wohnout relaxuje? Co dělá, když nekoncertuje?
M:
U mě je to pořád skate, ale už jenom pro radost. Poslední závod jsem jel tak před dvěmi třemi lety.
J: Já jezdím klusáky.

Opravdu?
J: Fakt, od poloviny dubna jezdíme v Chuchli každou neděli dostihy klusáků.

Ale udržet koně v klusu je přeci hodně náročné, klus není pro koně přirozený pohyb.
J:
Jasně že ne, pro koně je přirozený trysk.
M: Ale někdy se jim, Oslíkům,  povede toho koně v klusu udržet (úsměv).
J: No, oni nám říkají Oslíci.

Proč? Podle toho, jak na pouti děti jezdí na oslících, kteří dokola šlapou piliny?
J:
To je ono.

Co posloucháte za hudbu?
M:
Já poslouchám v podstatě jenom českou muziku. Mně vadí, když kapela zpívá pro Čechy anglicky. Připravuje tak lidi o druhou důležitou složku písničky, o text, protože mu většinou nerozumějí. Zpívat anglicky pro Čecha je podle mě neobhajitelné. Jedině se to dá omluvit u kapely, která už dopředu ví, že tak prorazí v cizině, protože s češtinou to nepůjde.

Takže Monkey Business, Support Lesbiens?
M:
Znám je osobně, jejich muzika se moc líbí, fakt, ale…

Kdyby zpívali česky, tak je to ještě o stupeň výš.
M:
Tak. A navíc nemám pocit, že by chtěli prorazit venku.

Kdo je teda top?
M:
Jednoznačně Vypsaná fixa, pak taky Baumaxa a Krucipüsk.

Wohnout
Skupina Wohnout funguje v současné sestavě od roku 1995. Původní název Hromosvod změnila, protože se ukázalo, že kapela stejného jména již existuje. Kvartet tvoří zpěvák a kytarista Matěj Homola, kytarista Honza Homola, baskytarista Jirka Zeman a bubeník Zdeněk Steiner. Charakteristickým rysem skupiny je „zpěv nezpěv“ Matěje Homoly, ke kterému se muzikanti podle vlastních slov uchýlili z čirého zoufalství, když nenašli žádného zpěváka do party. V roce 1998 vydali první album s názvem Cundalla, do této chvíle jich je celkem sedm. V současnosti je Wohnout na koncertním turné, při němž mu do poloviny dubna dělá předkapelu skupina Airfare a v druhé půlce měsíce je na pořadu Wohnout & UDG tour.

Témata:,