Wohnouti a UDG koncertovali, skotačili i křtili


Ústečtí UDG vyjeli na společné turné s kapelou Wohnout. Ne coby předskokan, ale jakožto rovnoprávný člen dvojturné. A když dvojturné, tak na každé zastávce dva plnohodnotné koncerty. Navíc mají obě kapely nové desky. Wohnouti vyrazili s Kartonem veverek, UDG oblažují své fanynky třetí řadovkou s názvem Autoportrét.

Olomoucký kulturní dům Sidia hlásil vyprodáno, před budovou postávaly nervózní fanynky, připravené si pro své idoly vykřičet hlasivky.

Autopotrét křtil Honza Homola
Jako první předstoupila před nažhavené publikum sedmička z UDG. Její popové kreace a značkové oblečky přilákaly do Olomouce snad všechny fanynky z kraje. Tolik holek školou povinných najednou je vidět dneska málokde. Ječely a poslušné tleskaly do rytmu s rukama nad hlavou. Ač kluci z UDG nejsou žádní velcí rockeři, občas se tak s kytarami na krku tvářili. Punc netradičního jim dodával saxofonista a zpěvák Adam Kupera.

Poslechněte si UDG v písní Hvězdář

Kromě více než hodinového vystoupení si UDG připravili i jeden z mnoha křtů nové desky v rámci turné. Kmotrem Autoportrétu je Jan Homola z kapely Wohnout, který pokřtěnou desku s laškovným úsměvem vhodil mezi lačné publikum. Pro diváky v zadních řadách bylo na pódiu nachystané obrovské plátno, kde se promítaly především detailní záběry z pódia. Nikdo tedy o blbinky na pódiu nepřišel.

Ozdobou večera byl bubeník Tomáš „Jugy“ Staněk, který v trenýrkách a kravatě vstoupil do davu, poté se z něho vynořil se dvěmi fanynkami a ke konci koncertu si přisedl na kraj pódia s cigaretou (přestože bylo v prostorách zakázáno kouřit). Prostě rebel každým coulem. Kdo ho nezná, těžko by ho zařadil do popové formace kolem bratrů Vrazákových.

Veverečky v obepnutých kombinézách
Po přestavbě pódia se na scénu, které tentokrát dominovaly stromy z kartonu a naleštěné bicí, seběhla čtveřice mužíčků v elastických overalech zářivých barev. Bratři Homolové měli trenýrky natažené přes slušivé kombinézy, ostatní členové kapely Wohnout byli „naostro“. Aby se nezačínalo jen tak spatra, předcházela koncertu kratičká komentovaná projekce, uvozující do problematiky veverek. Zakončená prozaicky: náklaďák naložený kartony s veverkami přijíždí do Olomouce.

Wohnouti vezou na nové turné především novinku Karton veverek. Jak už to tak ale bývá, hrály se i jiné kousky, třeba řízný song Vrátnej z alba Polib si dědu. Ač Wohnouti ztratili na nové desce něco ze své lehkosti a originality, jejich koncerty jsou stále plné nevšedních zážitků.

Poslechněte si píseň Vrátnej

Svou scénku opět předvedlo dnes již téměř legendární Duo Egon (baskytarista Jiří Zemánek a bubeník Fenek Steiner). Tentokráte v oněch kombinézách doplněných o slušivé baletní sukénky v rámci improvizovaného Labutího jezera pro postižené. Prostě Wohnouti s nadhledem, jak jsme na ně zvyklí.

Wohnout a UDG
19. dubna 2009, kulturní dům Sidia, Olomouc