Wohnouti přivezli závan jarní energie, po zimě ovšem trochu mdlé

Jana-Moravcova

Po roce Vánoce. Se stejnou pravidelností se vracejí i Wohnouti do studenty nabité Olomouce. Jejich letošní zastávka nepropagovala žádné nové album, takže kapela přijela v mediální tichosti v rámci jarního klubového tour. Jako předskokana si přivezla čtveřici Post-It.

Kdo čekal vesele barevné a úchylné kombinézky, které na loňském turné kapely Wohnout zdobily těla všech členů kapely, byl letos dost zklamaný. Pánové se na olomouckém koncertě jen tradičně pitvořili plus předváděli rozmanité hlasové variace a kytarista a zpěvák Matěj Homola udržoval fandy ve varu i mezi skladbami. Kytarista Post-It PorneZvukově byl takřka komorní klubový koncert bez jediné chybičky, přesto mu něco málo chybělo.

Pro fandy neměl koncert, snad kromě volby předkapely, jedinou vadu na kráse. Vršovická čtyřka Post-It lidi v sále do varu nedostala a během vystoupení je nenalákala ani do těsné blízkosti pódia. Jejich crossover připomínal naživo spíše mix drsnějšího poprocku a nu-metalu a za předvedený výkon Post-it sklidili jen  nevýrazný potlesk. S jejich odchodem do šatny začalo být pod pódiem nezvykle horko, které během chvíle rozproudila hlavní kapela večera.

Rutinní show bez chybičky a zápachu
Wohnouti hned zčerstva prohlásili, že s přítomnými stráví slibnou hodinku a půl plnou známých a oblíbených hitů, a průřez celou kariérou dostal olomoucký U-klub do varu hned s prvními takty skladby Fgjka z alba Zlý noty na večeři. Pokračovalo se stylově se skladbou Kapela na šňůře z nejnovější desky Karton veverek. Nejvíc prostoru logicky dostaly hity nejstarší – Rande s panem Bednou a Polib si dědu. Velkou radost měli fandové tradičně z téměř kultovních skladeb typu Ó, Gramofón (z desky Pedro se vrací) a Še-ve-le-ní, ve kterém se jako vždy hlasově předvedl výtečný kytarista a zpěvák Honza Homola.
WohnoutLehce opomenuty zůstaly první dvě desky Cundalla a Zlý noty na večeři, z obou alb zazněl jen jeden song, přičemž jedním kapela začínala (Fgjka) a druhým končila. Známá skladba Banány získala jako velké finále večera zasloužený aplaus a pánové si mohli otřít z čela pot. Fandové sice skandovali ještě dlouho poté, ale co naplat. Všechno hezké musí jednou končit.

I přes zvukově dokonalý koncert je třeba vypíchnout jedno mínus. Wohnoutům rozhodně víc sluší velká pódia a širé nebe, na festivalech či ve větších halách vynikne jejich muzika a energie daleko lépe; malý klub jako by kapelu nenechal pořádně nadechnout. Wohnouti navíc opomenuli veškeré srandičky a humorné scénky, které ke kapele neodmyslitelně patří.
Zkrátka, v Olomouci předvedli neslaný a nemastný, rutinně odehraný koncert.

Setlist: Fgjka, Kapela na šňůře, Ganga, Kulibrci, Vrátnej, Dvojtrojboj, Polib si dědu, V Mostecký, Pseudobůček ,Popojedem, Princezny nohy, Činely, Festivalová, Volali, Psí píseň, Muflon, Pepíčci, Ó, Gramofón, Blázni, Pedrose vrací, Máslo na hlavě, Še-ve-le-ní, Banány  

Wohnout + Post-It
7. dubna 2010, Olomouc, U-klub