Woody Allen hudebního světa? Přeci skupina Hot Chip!

ondrejbambas

Stará dobrá kvalita znovu zasahuje. Deska Why Make Sense? skupiny Hot Chip je pestrá, zábavná a na koncertech by se mohla líbit i Woody Allenovi, kterému je kapela tak trochu podobná.

Tahle skupina se musela upsat ďáblu. Jinak přeci není možné, aby měla tolik nápadů a s každou další nahrávkou dokázala překvapit, řeknete si při poslechu v pořadí šestého alba Why Make Sense? od londýnské elektronické skupiny Hot Chip. Jistě, není všechno na desce dokonalé, ale některé skladby jsou tak skvělé, že dokážou schovat i to méně povedené.

V případě alba Why Make Sense? se poklady jmenují Need You Now a Dark Night. První je skutečným tanečním majstrštykem, který díky dokonalému podkladu potřebuje na ploše necelých pěti minut jen málo měnit podobu. Druhá píseň se hodí při návratu z ne úplně povedeného večírku, protože stoprocentně dokáže navodit náhlou radost ze života.

Druhou ligu (pořád však nadprůměr) v porovnání se zmíněnými hity hrají Huarache Light a Easy To Get (potěší zejména poslední dramatizující minutou) a závěrečná Why Make Sense?, která staví na bujné synťákové lince připomínající vzlet raketoplánu. Krom tohoto výletu se ale Hot Chip drží spíš při zemi; nejsou sice tak minimalističtí jako v dobách začátků, kdy vedle DFA Records s LCD Soundystem formovali electronickou taneční scénu pro nerdy, v intelektuálské skupině se ale pohybují stále.

Tentokrát zabrousili hlouběji do minulosti a díky syntezátorům využívají primitivních podklady, aby vzápětí mohli rozjet mejdan v šusťákovce, s ledvinkou na bedrech a silnými brýlemi na nose. Je to slyšet v Love Is The Future, kde pocit podtrhuje nedotažený rap hostujícího Posdnuose, nebo ve Started Right, jejíž začátek by se po čtverné repetici mohl připsat Pharrellu Williamsovi. To jsou ale Hot Chip – nerdí hrdinové a obrozenci v kuloárech hudebních fajnšmekrů opovrhovaných osmdesátkových diskoték. V podstatě se podobají Woody Allenovi, jenž si také žije ve vlastním světě, nechybí mu nadhled a humor, je to tak trochu idol a v jeho tvorbě se odrážejí všechny možné styly.

Ne, Hot Chip na Why Make Sense? nepřekvapují něčím neokoukaným, spíše potvrzují očekávání, se kterými fanoušci k ústřední dvojici Taylor/Goddard vzhlížejí. Písničky navíc složili tak, že bude – na rozdíl od předchozích desek – jednodušší hrát je naživo.

A ještě jedna věc: k desce si určitě pořiďte EP Separate se čtyřmi skladbami, které se měly raději objevit na samotném Why Make Sense?. Jsou totiž hodně zábavné a je to vysoce nakažlivé. Stejnojmenný track připomíná skupiny Erlenda Oye The Whitest Boy Alive, Re-Harmonize zase v melodii sklouzává k songům Katy Perry. Burning Up by skvěle fungovala jako zavírák alba, i když tady EP uvádí. Je zkrátka slyšet, že Hot Chip měli i tentokrát skvělé nápady. A měli jich zase hodně.

Hot Chip – Why Make Sense?
Vydavatelství: Domino
Celkový čas: 44:49
Seznam skladeb: Huarache Lights, Love Is the Future, Cry For You, Started Right, White Wine and Fried Chicken, Dark Night, Easy to Get, Need You Now,  So Much Further to Go, Why Make Sense?

 

Témata: