X-men za dob, kdy Wolverine rubal dřevo v lese


Ve čtvrtém celovečerním filmu ze série X-Men se vrátíme na začátek celé ságy a odhalíme Wolverinovu tajemnou minulost. Režisér Gavin Hood je už třetí v pořadí, kdo přebírá otěže x-menovského převedení na filmová plátna. Naštěstí nedopadl nejhůře.

X-Men Origins: Wolverine se vracíme o 150 let zpátky; do dob, kdy Wolverine (Hugh Jackman) ještě nevěděl, že se mu jednou bude říkat Wolverine a že se v jeho těle nachází nebezpečná zbraň v podobě zatažitelných drápů na rukou. Nové zpracování mutantí historie se snaží za každou cenu objasnit hluchá místa v  X-Mení mytologii a chce do příběhu dostat co nejvíce akce, aby náhodou divák u té lekce mutorie (rozuměj mutantská historie) neusnul. Právě to ale celý film notně svazuje.
Wolverine a jeho zbraň - zatažitelné drápy. Foto Bontonfilm
V jednu chvíli nás příběh zavádí na vrcholky hor, v nichž Logan (alias Wolverin) tráví krásné chvíle se svou krásnou přítelkyní Kayle. Každému je ale hned jasné, že idylka vykreslující Logana ohánějícího se za zpěvu ptáčků sekyrou v lese, nevydrží věčně. A taky že ne. Každou takovou pomalou scénu totiž střídají předvídatelné akční scény. Aby se ale neřeklo, tvůrci tomuto čtvrtému dílu přidali až detektivní zápletku, ve které si s divákem si hrají jako Gambit se svými kartami. Ano, fanoušci komiksu se skutečně dočkají nových mutantích hrdinů, mezi kterými bude i populární Gambit – mutant, který dokáže věcem předat výbušnou energii. Na plátně se setkáme s velkým počtem charakterů, které ale autoři měli více propracovat. Postava Loganova bratra Victora (Liev Schreiber)sice dostává velký prostor, ale zasloužila by si i více souvislostí. Hugh Jackman naopak i v tomto díle dokazuje, že se pro roli Wolverina narodil: nepáře se s okolnostmi a drtí okolí svými drápy i typickým humorem.
K perličkám celého snímku pak atří akční scény. Řeč je hlavně o začátku filmu a akcích tajného komanda nebo o závěrečné bitce, kdy mutanti vystavují na odiv své schopnostech. Kvůli tomu rozhodně stojí za to na film vyrazit.

Podívejte se na ukázky z filmu

http://www.youtube.com/watch?v=aCTDVNgNUeY&feature=fvst

Novým starým X-Menům však chybí mystika, díky kterým byly předchozí díly tak jedinečné. 
Nebojte se, nudit se ale tak úplně nebudete. Wolverine totiž občas pronese i trochu duchaplnou hlášku, sejme nějakého parchanta a stihne odhalit svou utajovanou minulost.

X-Men Origins: Wolverine
USA, 2009
České titulky, 107 minut
Režie: Gavin Hood
Hrají: Hugh Jackman, Ryan Reynolds, Liev Schreiber, Dominic Monaghan, Lynn Collins, Danny Huston, Daniel Henney, Taylor Kitsch, Kevin Durand, Tahyna Tozzi, Scott Adkins,  Will i Am, Alice Parkinson