Xindl X: Našel jsem dokonalou ženu. A budeme rodiče

KatarínaStraková

Písničkář Ondřej Ládek alias Xindl X je sice šťastně ženatý a za pár týdnů spolu s chotí Monikou očekává narození prvního potomka, skladby na aktuálním albu Láska jsou ale veskrze negativní. Jedna z nich, singl Zlato, je ovlivněná nepovedeným vztahem s Olgou Lounovou. I o ní se v rozhovoru pro Kouli otevřeně rozpovídal.

Proč jste pro nové album Láska zvolili tak nechutný obal?
(Na obalu desky písničkář mačká srdce) Protože se na něm rozebírají docela nechutná témata. Respektive rozebírají se tam vztahové věci, což samo o sobě není nechutné, ale většinou jsem se soustředil na jejich negativní aspekty, na kolize se světem showbyznysu a touhou po úspěchu. Trochu šokující obal jsme zvolili záměrně. Dávám lidem svoje srdce na dlani, ale je to vlastně jen pozlátko na oko, proto je na pozadí tapeta z bankovek a srdce uvnitř bookletu je prolezlé červy.

Budete s tím pracovat i marketingově? Například jako doprovod turné, případně nějaký barter s uzenářstvím?
Můžeme slíbit, že vepřová srdce s sebou na turné nepovezeme.

Soutěž: Vyhraj CD Láska a lístky na koncert Xindla X

Jako první singl jste vybrali písničku Zlato. Je inspirovaná tvým vztahem s Olgou Lounovou?
Inspirace vztahem a bulvárními špínami, kterými prošel, tam samozřejmě je. Náš vztah s Olgou byl zakořeněný v showbyznysu a dojel na to.
Když si ale text Zlata přečteš pozorně, zjistíš, že to není písnička o zlatokopce, ale že v ní shrnuju svoje pocity a neschopnost vypořádat se s tím vztahem. Se vztahem, kde se člověk tak trochu nechtěně stane podpantoflákem, který předjímá, co by dotyčná asi chtěla, a je tím ovládán. Pokoušel jsem se vypořádat spíš se sebou, než že bych chtěl někoho kritizovat.

Co si budeme povídat, ona se ti tak trochu vyšplhala po zádech.
Myslím si, že pokud to bylo z její strany šplhání po mých zádech, nebylo to vědomé, rozhodně ne od začátku. Pak přišla Láska v housce (

) a náš vztah náhle začal daleko víc připomínat vztah pracovní než osobní, což mi dost vadilo.

Nežárlíš na ni? Nebojíš se, že bude úspěšnější než ty?
Což o to, já bych jí ten úspěch přál, kdybych měl dojem, že si ho zaslouží.

Myslíš, že si ho nezaslouží?
Nezaslouží, nechová se dobře k lidem, kteří jí k tomu úspěchu pomáhají.

Například?
Například má úplně špatně kredity muzikantů na své desce Rotující nebe. Když mělo album vyjít, poslala mi jeho obal a já jsem ji upozornil na to, co všechno tam má špatně. A jí nestálo za to investovat dvacet tisíc do přetisknutí bookletů, aby na nich bylo správně uvedeno, kdo hraje na jaký nástroj, kdo co zaranžoval a kdo co produkoval.
Na první pohled jsou to prkotiny, ale pokud ti někdo něco dělá na desku, kolikrát zadarmo nebo za symbolické peníze, měla by sis ho vážit a chovat se k němu tak, jak si zaslouží, a nechodit po světě s postojem „já jsem slavná a vy můžete být rádi, že se mnou pracujete“. Úspěch se nerodí sám, dělají ho především lidi, kteří dotyčného obklopují, a je třeba chovat se k nim dobře.
Ale co já vím, s Olgou už rok a půl nejsem v kontaktu. Třeba se za tu dobu změnila. Pokud jo, budu jí úspěch přát.

Rok a půl práce na Lásce

Na desce Láska pracoval Xindl X něco přes rok a půl.

"V praxi to ale bývá tak, že muzikant začne na nové desce pracovat v momentě, kdy dotočí tu předchozí. Nejdřív jsem řešil, o čem to album bude. Kde by mělo mít styčné body s minulými alby a v čem by mělo být jiné," říká písničkář.

"Dlouho mi nešlo psát písničky pro sebe. Potom jsem ale napsal písničku Bojovnice pro soundtrack k filmu Lidice, na kterém dělal Michal Hrůza, a to byl ten spouštěcí moment. Najednou mě začaly napadat věci pro novou desku a z ničeho nic jsem vychrlil osm písniček. Pak přišel zbytek a já zjistil, že mám více méně koncepční desku."

Co tě inspirovalo k napsání skladby Dočasná svatá?
Dočasná svatá je písnička s dlouhou historií. Text jsem psal na zakázku zhruba před osmi lety. Měla ho totiž zpívat výherkyně jakési talentové soutěže. Připadalo mi zajímavé napsat písničku o tom, jak se dotyčná dostane do showbyznysu a jak chce přes mediální prostituci ovládat „masy u mý kasy”.
Nakonec ze spolupráce sešlo, dost textů mi zbylo v šuplíku a zrovna tahle písnička se mi líbila i po letech; najednou jsem v ní viděl úplně jiné věci. Nějaké sloky jsem škrtnul, přidal pár jiných slov a byla z toho písnička o vztazích mužů a žen obecně. O tom, jak si chlapi často chtějí předělat ženské k obrazu svému a nejde jim o to, kdo je dotyčná ve skutečnosti.

Od Dalibora Cidlinského Jr. jsem si nechal napsat jinou muziku a spolu s dalšími skladbami jsem ji nabízel Lucii Bílé. Nevybrala si ji, ale mně se začala líbit víc a víc. Přepsal jsem ji do mužského rodu a rozhodl jsem se, že si ji nechám do vlastního repertoáru, i když hudebně je poměrně netypická a nikdo by ode mě takovou baladu nečekal.

Ty si ženy zbožšťuješ?
Už ne, už jsem našel dokonalou ženu, na které není třeba nic vylepšovat. Jsme spolu něco přes rok, ale už jsme se stihli vzít a čekáme dítě. Mělo by se narodit za šest týdnů.

Těšíš se?
Těším. Zároveň nevím, co od toho čekat, protože jsem nikdy miminko neměl a svým způsobem si na to připadám ještě mladý, i když je mi už třiatřicet. Myslím ale, že to přijde.

Znáte pohlaví?
Známe, ale tajíme. Nechtěli jsme to vědět, doktor se ale uřekl.

Pojďme zpět k albu, mluvili jsme o Dočasné svaté. Podobnému tématu se věnuješ i v písni Kluci na plakátě.
Vlastně ano, role mužů a žen jsou tu ale prohozeny. Tuhle písničku zase zpívám ze svých zkušeností s fanynkami, které ve zpěvákovi nevidí reálného člověka, ale toho, koho si vysnily.

http://www.youtube.com/watch?v=VPj_eNpolLU

Zapletl ses někdy s fanynkou?
Ano. Pokud tě ale nedokáže vidět takového, jaký skutečně jsi, vztah nikdy nemůže rovně fungovat. Myslím, že je-li holka jednou fanynka, nemůže se z ní stát partnerka.

Poslední rok jsi šťastný, přesto jsou písničky na Lásce, jak říkáš, laděné negativně.
Jsem sice šťastný, ale ono to trvá, než písničku napíšeš, zaranžuješ… Je jednodušší ukončit nějakou životní fázi tím, že ji zreflektuješ. Pro mě je nejlepším způsobem reflexe písničkářství. Je to taková autoterapie.

Příště tedy můžeme očekávat radostnou desku?
Těžko říct, zatím mám písničku Těhotný holky jsou královny fitka. Ale proč zpívat o něčem, co je v pořádku? To si spíš člověk chce užít.

Zeptám se také na písničku Casio. Proč jsi najednou tak vulgární?
Kromě jediného sprostého slova v ní nic vulgárního není.

Ale ty dvojsmysly…
Samozřejmě, že ta písnička je provokace. Je to narážka na různé rappery nebo interprety, kteří staví úspěch na svém chlapáctví. Je to interní srandička, ale takovéhle interní srandičky mívají na koncertech největší úspěch. Casio ale vzniklo hlavně za účelem mít něco, při čem na koncertech představím kapelu.

Totéž mě zajímá u písničky Štědrý večer nastal, kde zpíváš „když jsem doma chlastal“. Refrén jak od Alkeholu.
Vánoce obecně dost nemám rád. Nemám k nim ten patřičný vztah. Sice je fajn, že se o Vánocích sejde rodina, ale to, co se svátkem udělala komercionalizace, není úplně dobré.

Vánoce si ale přece můžeš užít i bez komerce, ne?
Nemůžeš. To bys musela odjet někam na Hawaj, jako to udělá Santa v klipu, který jsme k té písničce točili.

Točili jste na Hawaji?
Bohužel ne, točili jsme v ateliéru na modrém pozadí. Ale jak svítily všechny ty reflektory a já byl navlečený v kostýmu Santy, bylo mi vedro jako na Hawaji. Myslel jsem, že mi z toho hicu hrábne.

Na desce je mezi bonusy Cool v plotě s Karlem Gottem? Jak tě to napadlo?
Je to myšlenka z dob první desky, kdy jsme dostali nápad, že sloky by mohly zpívat jednotlivé ikony úspěchu v Čechách. Třeba Leoš Mareš nebo právě Karel Gott.
Karlovi vadilo, že on, zapřisáhlý abstinent, by zpíval část o alkoholu, nešlo mu to do pusy. Vzal jsem to jako výzvu a poskládal jsem mu přechod z částí textů jeho písniček. Jemu se to tehdy líbilo, ale potom jsme na to zapomněli.
Když se pak připravoval Český slavík, měli jsme požadavek na nějaké speciální vystoupení. Logicky nás napadlo konečně uskutečnit tuhle spolupráci. Potom nám připadala škoda nechat ji zapomenutou, proto jsme šli i do studia a jednu verzi jsme dali i do bonusů na CD Láska.

Témata: