Xindl X už zase protestuje. Víc mu ale sluší hravost    

josefmartinek

Trocha sarkasmu, slovních hříček, popu a nadsázky – tak znají posluchači už roky písničkáře Ondřeje Ládka vystupujícího pod pseudonymem Xindl X. Na tomhle obrázku v zásadě nemění nic ani nová deska Čecháček Made. Tedy až na fakt, že „staronový“ Xindl X se pouští do protestů proti tématům, která už jsme ze všech stran probrali.  

Na albu Čecháček Made zaujme, že ho Xindl X nahrál hned ve dvou verzích – kromě hlavního disku, na který dvanáct nových písniček zaznamenal s celou kapelou, totiž do obalu přiložil i druhé CD Unpluggiát se stejnými skladbami, natočenými však výhradně s kytarou. Díky akustickým nástrojům a absenci elektroniky zní deska oproti předchozím Xindlovým nahrávkám více písničkářsky, přesto ale také dost popově.

Poslechněte si Xindla X v Youradiu

A Xindl se na ní – po vzoru prvního alba Návod ke čtení manuálu – opět pouští do protestsongů. „Dokud se v naší společnosti dějí špatné věci, je potřeba zpívat proti nim. Ohrané to bude v momentě, kdy písničky zaberou a lidem konečně dojde, jak jsou hloupí,“ říká v dubnovém rozhovoru pro Kouli.

Rozhovor z dubna 2014: Nevím, jestli někdy udělám další desku

V Xindlově pojetí nejde jen o politické skladby, ale i o písničku typu Barbína, v níž si utahuje z umělohmotné ženské krásy. V tomto kontextu je třeba ocenit, že se písničkář na novince vyhýbá zbytečné agesivitě, jakou na minulé desce Láska reprezentoval třeba song Casio, i rádobyvtípkům typu Štědrej večer nastal.

V něčem ale Xindlovy texty přece jen drhnou – chybí jim rafinovanost, kvůli které by stálo za to si je pustit znovu a znovu. „Cesta je prach a štěrk, ale Landa s Karlem Krylem mi pomůžou ten černej svět natřít bílým balakrylem,“ zpívá se například v songu proti stádnosti Naše parta. Z nové desky je zkrátka hodně cítit, že Xindl X chce svým fanouškům něco moudrého říct, ale vlastně moc neví, co by to mělo být. Symbolizuje to už úvodní písnička Čecháček a totáček, v níž ironicky vzpomíná na fronty na banány, Jugošku, trabanty nebo udávání kamarádů a dodává další variantu na už mnohokrát formulované téma: „Každej správnej čecháček/chtěl by radši žít za totáče.“

Nic to však nemění na skutečnosti, že hudebně funguje Čecháček Made silně. Třeba duet V blbým věku s Olgou Königovou, známou z jejího sólového projektu Ille, nabízí hravost i návykový refrén. Skvěle dopadla i spolupráce se slovenskou zpěvačkou Mirkou Miškechovou, jejíž kousavý hlas oživil písničku Cudzinka v tvojej Xindl X - Čecháček Madezemi (ta navíc zní zajímavě a syrověji v unplugged verzi z druhého disku). Akustická nadstavba je však spíš jen bonus pro fanoušky, s kapelovými aranžemi je domácí poslech zábavnější. Není však vyloučené, že na koncertech tomu bude opačně.

Xindl X – Čecháček Made
Vydavatelství: Universal Music
Seznam skladeb (+ Unpluggiát): Čecháček a totáček, Orel mezi supy, V blbým věku, Barbína, Cudzinka v tvojej zemi, Ná a ďábel, Velkej Vont, Naše parta, Když k nám přišla svoboda, Kazatel, To je můj dům, Prase

Témata:,