Xindl X v klipech: Zlato, nebo Láska v housce?

Hana-Slivova

V pořadí třetí desku, již pojmenoval Láska, dnes vydává písničkář Xindl X. Znát z ní budete pravděpodobně koncertní verzi písničky Casio a také singl Zlato. A Štědrý večer nastal? Prý hit letošních Vánoc. Pojďme se ale podívat na to, jak se poetika Xindla X během let posouvá - a jak se mění jeho klipy. Nezapomeneme ani na ten nejnovější ke Zlatu.

Písničkář Xindl X se na žádné z desek nepředstavuje jako romantik a lamač srdcí. Baví ho slovní hříčky, narážky na politiku i sex a k pravidelnému koncertování s celou kapelou se také nějaký čas prokousával.

Na novém albu Láska s ním hraje pevná sestava, s níž nachystal už předchozí desku Praxe relativity – multiinstrumentalisté Dalibor a Jan Cidlinský, kytarista Josef Štěpánek a bubeník David Landštof (o kapele si přečtěte v rozhovoru). A Xindl je tu ještě naštvanější a zamračenější než dřív.

"I když se deska jmenuje Láska, milostné balady nečekejte," říká Xindl X o svém albu. "Těch dvanáct písní je dvanáct portrétů lidí, kteří chtějí být milováni a myslí si, že aby je někdo miloval, musí být slavní a bohatí. Ženou za slávou a bohatstvím, a aby to získali, jsou ochotni obětovat všechno. Včetně té lásky, kvůli níž to původně dělali," dodávává.

Jako první klipovku vyslal Xindl letos v červnu singl Zlato, jehož text nápadně připomíná Xindlův ex-vztah s herečkou a zpěvačkou Olgou Lounovou. Mimochodem, za čtyři měsíce ho vidělo skoro 400 tisíc lidí.

Podívejte se na něj a dejte nám v anketě nebo v komentářích vědět, jak se vám v porovnání se staršími klipy líbí.

Naživo pak Xindla můžete zastihnout ve čtvrtek 27. září 2012 na miniturné po knihkupectvích Luxor, kde také naživo poprvé zazní novinka Štědrý včer nastal. Více si o turné přečtěte tady.

poll

Klip z desky Láska (2012)

Xindl X – Zlato (režie Radovan Síbrt)

Klipy z desky Praxe relativity (2010)

Xindl X – Chemie (režie Adrian Kukal)

Xindl X – Láska v housce (režie Jaroslav Fuit)

Xindl X – Nejlepší kuchař (režie Jakub Sommer)

Klipy z desky Návod ke čtení manuálu (2008)

Xindl X – Anděl (režie Jakub Sommer)

http://www.youtube.com/watch?v=YSn6R-JwY3I

Xindl X – Dysgrafik (režie Jakub Sommer)

Témata: