Yeah Yeah Yeahs: Komár, který bzučí, ale nebodá

ondrejbambas

Hlas má vysoký tak, jako když kolem bzučí komár, černé vlasy vyměnila za blond a sama patří k nejvýraznějším zpěvačkám indie scény. Předloni se vdala a nyní vrací se svou s deskou Mosquito. Řeč je o Karen O a její newyorské kapele Yeah Yeah Yeahs. Mosquito nabízí rozmanitý indie rock, tak silné album jako čtyři roky staré It´s Blitz! to ale není.

Před deseti lety prorazili newyorští Yeah Yeah Yeahs s Fever To Tell, podobnou deskou špinavého rock´n´rollu, jaké tehdy natáčeli souputníci v žánru garážového rocku The White Stripes nebo The Strokes. Po vlažněji přijaté nahrávce Show Your Bones přišel v roce 2009 velký návrat s It´s Blitz!, která Yeahs nasměrovala více k elektronice. Díky zajímavým spolupracovníkům, s nimiž většina písniček vznikala až ve studiu, vydala tehdy kapela chytlavou, nikoliv však hloupou nahrávku.

Poslechněte si Yeah Yeah Yeahs v YouRadiu

Osvědčený producent David Sitek (mj. kytarista TV On The Radio) tak spojil síly s Nickem Launaym (dělal s Nickem Cavem či The Cribs) i napodruhé a společně opět přinesli spoustu nápadů na rozmanitou desku. Ne všechny myšlenky ale na Mosquitu fungují.

Yeah Yeah Yeahs postavili většinu skladeb na sice chytlavých, ale krátkých motivech, které celou písničku  neutáhnou. Z jednotlivých písniček tak v hlavě zůstávají jen útržky, které by se lépe hodily spíš jen jako krátká intra. Nejvýraznější je to u titulní skladby Always, podkopané banálním textem (ten by se rovnou mohl omezit na ono jediné slovo) anebo u These Paths se zbytečně natahovaným koncem. Nejostřejší skladba Area 52 zase připomene nepovedenou variaci na I Wanna Be Your Dog The Stooges.  

http://www.youtube.com/watch?v=osQ_wvVqZTE

Ve věku, do kterého kapela kolem Karen O dospěla, už není jednoduché dělat mladistvé vylomeniny. Jenomže Yeahs se na desku ještě nepodařilo přenést dostatek dospělé jistoty, a tak si zkouší vystačit jen s trochou vzpomínek. K tomu povedenějšímu z dílničky Sitka, Launayho a spol. patří nostalgická Despair, která připomíná kombinaci Cheated Hearts z alba Show Your Bones a největšího hitu Maps, minimalistická Subway v rytmu, jenž udává souprava metra, anebo Wedding Song, písnička, kterou Karen O zpívala před dvěma lety na své svatbě. Yeah Yeah Yeahs - Mosquito

Není ale všechno černé. Jak se totiž ukázalo nedávno na festivalu Coachella, naživo to Yeah Yeah Yeahs stále umí. Kapela hraje s punkovou syrovostí, Karen O div nespolkne mikrofon a nové skladby obstojně doplňují ty osvědčené.

Yeah Yeah Yeahs – Mosquito
Vydavatelství: Interscope
Celkový čas: 47:35
Seznam skladeb: Sacrilage, Subway, Mosquito, Under the Earth, Slave, These Paths, Area 52, Buried Alive, Always, Despair, Wedding Song

Témata:,