Yeah Yeah Yeahs naživo neměknou

Jiri-Vanek

O tom, že vystoupení Yeah Yeah Yeahs bude událostí, svědčil fakt, že vstupenky na koncert zmizely dlouho dopředu. Trojice okolo charismatické zpěvačky Karen O diváky nezklamala. Punkový drive doplnila občas chytře využitou elektronikou a zaplněnému sálu ukázala, že hitů má na rozdávání.

Na své poslední desce It’s Blitz vsadili Yeah Yeah Yeahs hodně na syntezátory. Už začátek středečního koncertu ukázal, že není třeba mít strach z nějakého vyměknutí kapely. Hned jako druhá totiž zazněla ostrá Black Tongue z debutové desky Fever to Tell, která dokázala, že základním stavebním kamenem kapely je punkové dědictví, byť občas obalené do třpytivého pozlátka.

Karen O si dokáže hrát s publikem
Hlavní hvězdy; zpěvačka Karen O, je absolutní frontmanka; umí publikum rozeskákat (třeba při Gold Lion z desky Show Your Bones) i uklidnit (při čarokrásné Hysteric z poslední desky). Občas se snažila spolknout mikrofon, ke konci polila zpocené přední řady vodou, první přídavek odzpívala se svítící maskou na obličeji, při aktuálním hitu Zero se nezapomněla obléknout do kožené bundičky, známé z klipu.

Poslechněte si píseň Zero

http://www.youtube.com/watch?v=PiB-078lVJU

Kytarista Nick Zinnner se občas opřel i do syntezátoru a za bubny seděl jako vždy  Brian Chase. Příležitostně kapelu doplňoval čtvrtý hudebník, ovládající baskytaru, akustickou kytaru nebo klávesy, který do YYY nepatří.

Celý sál se přidal sborem
Písně z poslední desky se vcelku pravidelně střídaly s těmi z prvních dvou nahrávek. Vrcholem koncertu byla trochu proti očekávání tichá verze křehké balady Maps, odehraná jen s akustickou kytarou, kdy celý sál zpívá sborem. Pak se ovšem Yeah Yeah Yeahs vrátili k osvědčeným nářezům a zpocené diváky odměnili po trojici přídavků ještě jedním, neplánovaným.

Poslechněte si baladu Maps

Pozice předkapely patřila obskurnímu britskému duu Comanechi. Bubenice a zpěvačka v jedné osobě umí pár punkových rytmů, kytarista mlátí mnoha různými způsoby do zkreslené kytary, vyřvávané texty jsou sice provokativní (hodně o lásce, zejména té fyzické), ale když Comanechi pódium opustili, většina sálu si oddychla.

Yeah Yeah Yeahs
1. července 2009, Roxy, Praha

Témata:,