Z omylu Dona Campbellocka vznikl tanec locking


Locking patří mezi celosvětově oblíbené taneční formy. Za vznik tohoto funky tance může legenda pouličního tancování Don „Campbellock“ Campbell. Původně ale žádným vynálezcem být nemínil. Styl se zrodil díky Campbellově nešikovnosti a prostému omylu. Američan si na něm vybudoval kariéru a dodnes ho považujeme za prvního street dance tanečníka vůbec.

Donu Campbellovi je bezmála 60 let, přesto se stále tanci věnuje. Učí dokonce po mnohých workshopech, nejen ve své rodné Kalifornii.  Loni se poprvé představil i u nás jako porotce známého battlu Druhá šance. Do tohoto obtloustlého pána byste to neřekli, ale na parketu to umí pekelně rozjet.

Když se Don Campbell zasekl
Jsme v Los Angeles, píše se rok 1969. Hudebním hitparádám vládne funkový a soulový král James Brown, tanečním parketům zase módní krok s příznačným názvem funky chicken. Právě tento populární krok se stal osudem tehdy neznámého černošského mladíka Dona Campbella, který se ho marně snažil naučit. Vždy, když Don nevěděl, jak ve funky chicken pokračovat, jednoduše se zastavil. Časem se začal „zasekávat“ vždy na stejném místě, což zaujalo jeho přátele, kteří chtěli vidět ono vtipné zastavení (neboli lock) znovu a znovu. Don dostal přezdívku Campbellock a jeho osobitému tanečnímu stylu se začalo říkat Campbellocking, později zkráceně locking

Podívejte se, jak tančí Don Campbell

Co je funky? Především úsměv
Locking patří mezi prvotní funky styly. Zakládá se na přesných pohybech ukončených vtipnou pózou nebo zmrzlou dobou – lockem. Tanečník pracuje navíc s gesty, pantomimou, předvádí se a baví publikum. Tanec tedy nezávisí jen na fyzických schopnostech, ale také na hereckém nadání. Zábavnou podstatu lockingu podtrhuje i vhodné oblečení. Tanečníci má vzezření klauna: nosí pruhované podkolenky, vestičky, pestrobarevné košile, velké motýlky, kšandy, různé čepice či klobouky. A to nejdůležitější – úsměv na rtech.

Kromě úsměvu je pro Dona Campbellocka typická také červená buřinka. Ale ať si Američan obleče cokoli, pořád bude největší taneční celebritou světa. Lidé mu vděční za to, že vymyslel locking, proto zůstane v očích všech tanečníků navždy legendou.

Podívejte se, jak vypadá locking při battlu Yoshie (Japonsko) a Salaha (Francie) na letošním Street Dance Kempu

Témata: