Z popové princezny Ellie Goulding se stává královna

josefmartinek

Britská zpěvačka Ellie Goulding se rozhodla, že loňskou druhou (a povedenou) studiovou desku Halcyon ještě o kousek vylepší, a tak nyní přichází s reedicí. Ačkoliv na nahrávku Halcyon Days zařadila kromě nových písniček i coververze nebo filmovou hudbu, jako celek zní skvěle. Přivítejte Ellie, popovou princeznu, která pomalu roste v královnu.

Šestadvacetiletá britská zpěvačka Ellie Goulding patří mezi zpěvačky, které člověk snad ani nemůže nemít rád. Popularitu nezískala ze dne na den výhrou v talentové soutěži nebo jedním okamžitým megahitem. Naopak, cestu si vyšlapala sama a než se dostala mezi první ligu světového popu, trvalo to několik let.

Loňská deska Halcyon (recenze) ukázala v plné síle všechny zbraně, kterými sympatická blondýnka disponuje – cit pro skvěle zasezené a zprodukované elektropopové hymny, emocemi zabarvený hlas i charizma. Našlapané skladby v čele s úvodní Don’t Say A World, dávkovací Only You či energickým klenotem Figure 8 tehdy zpěvačka prokládala baladami, ve kterých ze všeho nejvíce vynikl její skřítkovský hlas, mrazivě chladný a zároveň nabitý emocemi. Ellie zkrátka pokaždé dokázala posluchači bez jakékoliv známky prvoplánovosti, kýče nebo kalkulu předat kus sebe sama.

Recenze pražského koncertu: Skvělou Ellie Gouliding porazil špatný zvuk

Přestože vydat úspěšné album v novém kabátě bývá pro většinu interpretů jen způsob, jak přisypat zlaťáky do pokladničky, rozšířená verze její druhé studivoky Halcyon Days nabízí až překvapivě mnoho silných momentů. Sadu nových písniček otevírá veleúspěšný hit Burn, který aktuálně vládne britskému singlovému žebříčku. Skladba se zvonivým refrénem z pera Ryana Teddera je na zpěvačku až nečekaně přímočará a jednoduchá, o to úderněji ale funguje.

Ellie Goulding má několik tváří, a její poslední deska jak v základní, tak rozšířené edici působí rozmanitě, barevně a zábavně. Vedle rozjeté pecky You, My Everything, inspirované tanečním elektrozvukem osmdesátých let, tu  najdeme seversky ledovou Under Control, která by klidně mohla zdobit repertoár švédské bohyně Robyn, či dojemné balady Hearts Without Chains a How Long I Will Love You. A jak pestrá směsice dohromady funguje? Světe, div se, skvěle. Snad jediný rozpačitý moment přináší DJem Freshem zprodukovaná zbytečně tuctová Flashlight.

Poslechněte si Ellie Goulding v Youradiu

Přestože materiál na vylepšený Halcyon sbírala Ellie všude možně – ke slyšení jsou i starší písně, skladby použité k filmům či seriálům a nějaký ten cover – všechno se jí podařilo poskládat natolik citlivě, že deska stále funguje jako jednotný celek. Goulding zkrátka zraje jako víno a v současnosti Ellie Goulding - Halcyon Daysbyste zajímavější popovou zpěvačku hledali marně. Zdá se, že je to jisté: z princezny se pomalu stává královna.

Ellie Goulding – Halcyon Days
Vydavatelsví: Universal Music
Seznam skladeb: Don’t Say a Word, My Blood, Anything Could Happen, Only You, Halcyon, Figure 8, Joy,  Hanging On, Explosions, I Know You Care, Atlantis, Dead In The Water, Lights, Bonus: Calvin Harris feat. Ellie Goulding – I Need Your Love, Ritual, In My City, Without Your Love, Hanging On feat. Tinie Tempah, Burn (produced by Greg Kurstin), Goodness Gracious, You My Everything, Hearts Without Chains, Ellie Goulding & Madeon – Stay Awake, Under Control, Ellie Goulding and DJ Fresh – Flashlight, Bonus: How Long Will I Love You, Bonus (pouze deluxe edice): Tessellate, Ellie Goulding x BURNS – Midas Touch

 

Témata: