Za devatero křižovatkami a sedmero tunely


Oblíbené Autopohádky se dočkaly svého pokračování, skupina Chinaski letos natočila druhý díl pohádek o autech a opět je doplnila vlastní hudbou.

Jak si pan Chrysler koupil šoféra, O pyšný Boženě a švestkový Octávii, Nejkrásnější sen…To jsou názvy pohádek s automobilovou tematikou, které jsou doplněny celkem osmi zbrusu novými songy od skupiny Chinaski. Písně se samozřejmě přizpůsobují dětskému posluchači, a tak je musíme i posuzovat. Jsou kratší, jednodušší při samostatném poslechu by nejspíše neobstály. Ovšem výjimka potvrzuje pravidlo, a tak se z písně Hvězdy nad hlavou pomalu stává hit. Chinaski hráli song v rámci podzimního turné a věnovali ho jejímu tvůrci, nedávno tragicky zesnulému bubeníku Pavlu Grohmanovi. Grohman přezdívaný Hroch celý projekt Autopohádek vymyslel a ke druhému dílu složil i hudbu, ale na realizaci se již bohužel nepodílel.

Poslechněte si Hvězdy nad hlavou

http://www.youtube.com/watch?v=Gh-mXQ-Ncf8

Autopohádky jsou adaptací knihy Jiřího Marka, v roce 2004 natočili Chinaski první CD se třemi pohádkami doprovázenými jejich osobitou hudbou. Tehdy ke spolupráci přizvali Lucii Bílou a Jiřího Lábuse, tentokrát se na vyprávění podíleli herci Jaroslava Kretschmerová a Pavel Nový, který se stal i kmotrem nového alba. Vypravěče a hlavní postavy namluvil stejně jako před čtyřmi lety zpěvák Michal Malátný. Na jeho vynikajícím výkonu je patrná herecká průprava – Malátný studoval činohru a začínal jako herec v pardubickém divadle. Ostatní členové kapely si rozebrali menší role, jejich mluvené slovo je ale velmi rozpačité, lépe bude, když zůstanou u svých hudebních nástrojů.

Autopohádky ve filmu
Také se připravuje celovečerní animovaný film Autopohádky – pět povídek opět spojí hlas Malátného a hudba skupiny Chinaski, každá epizoda má kvůli zamýšlené rozmanitosti jiného výtvarníka a režiséra, například Břetislava Pojara nebo Michala Žabku.

Autopohádky 2 jsou nabízeny spolu s prvním dílem jako komplet za cenu jednoho.

Chinaski: Autopohádky 1, 2
CD1 8 tracků + 3 mluvené pohádky, stopáž 70:22, vyd. B&M Music/MARS Promotion (2004)
CD2 8 tracků + 3 mluvené pohádky, stopáž 67:66, vyd. Universal Music (2008)

Témata: