Za kamerou: Jak se natáčel Počátek? Videa

Redakce

Jak se natáčel snímek Počátek od režiséra Christophera Nolana? Pojďme se na to podívat.

Christopher Nolan patří mezi velmi talentované režiséry mladší generace. Ve svých filmech využívá praktické efekty a reálné modely. Film Počátek Chrise napadl v roce 2002, kdy napsal příběh na osmdesát stran. Celé se to ale jmenovalo jinak, a to „Zloděj snů“. 

I přes to, že byla některá místa dotvořena počítačovými efekty, tak bylo mnoho míst opravdu skutečných. Natáčení probíhalo převážně v Los Angeles, ale jinak se cestovalo po celém světě, jako je Francie, Anglie, Maroko, Kanada a Japonsko. Je to tak různě promíchané. Úvodní scéna se natáčela na pláži na losangeleském poloostrově Palos Verdes, ale následující minuty se třeba natáčely v Japonsku.

Exploze v pasáži, kterou můžete vidět na videu, byla opravdu skutečná. Režisér Nolan nechtěl, aby to bylo hrané a tak za pomoci vodíku odpálili bombu hned za herci. Využita byla i Phantom kamera, která zachytila pár tisíc snímků za jednu vteřinu. Tyto záběry tak dodávají filmu mnohem lepší rozměr.

Co víme dál? V pasáži, kdy se uprostřed New Yorku objeví řítící se vlak, honila Cobbův (DiCapriův) tým skupinka ozbrojených lidí, která bránila informace v hlavě Roberta. Řítící se vlak byl model sestrojený na normálních kolech a déšť byl vytvořen pomocí vodních kanónů.

A co hotelová scéna? Zde je využito bývalé letiště Cardington v Anglii, které poskytlo obrovský hangár. Chris tu nechal vystavět výtahovou šachtu, pokoj a také otáčející se chodbu, což ve filmu zobrazilo efekt blížící se nulové gravitace. Scény byly náročné, ale herci je zvládli na jedničku.

Scény byly natáčeny reálně a poté dodělány digitálními animacemi. Pro VFX tým bylo výzvou držet se rovnováhy mezi sny a realitou. Nejvíce používaly efekty, které překračují fyzikální zákony, ale nevypadají přehnaně. Vedoucí oddělení pro efekty, Paul Franklin, řekl americkému portálu Wired.com: “Největším oříškem bylo Limbo City.“

Přehled: Role DiCapria, které jsou oscarové i bez Oscara

Stůl inspirovaný Počátkem, podívejte se na fotky

Témata:,