Zac Efron jako třicátník v kůži teenagera. Znovu 17 je pohodovka na nedělní odpoledne


Idol dnešní mládeže Zac Efron a hvězda televizního seriálu Přátelé Matthew Perry si spolu zahráli v americké komedii Znovu 17. Jestli jste někdy přemýšleli, jaké by to bylo, kdybyste se mohli vrátit do svého mládí, nebo jestli máte rádi příjemný humor, je to film pro vás.

Mike O’Donnellovi (Matthew Perry) táhne na čtyřicítku, rozvod s manželkou je na spadnutí, v práci i před svými dvěma dětmi je za naprostého ztroskotance. Proto není divu, že začne vzpomínat na mladá léta, kdy učinil jedno zásadní rozhodnutí, kterému připisuje svou současnou situaci. Osud mu však nabídne druhou šanci, a tak se jednoho dne vrátí na střední školu ve věku 17 let (tentokráte již v kůži Zaca Efrona). Háček je v tom, že má sice tvář teenagera, ale mentalitou zůstává ve svém skutečném věku a ani svět kolem něho se nezměnil.

Neúspěšný zralý muž se starostmi puberťáka
Znovu 17 se představuje jako nenáročná komedie s myšlenkou, kterou jsme mohli zahlédnout v odlišných variacích již v jiných snímcích. Na rozdíl od nich se ale scénář Jasona Filardiho nezabývá samotným cestováním časem, nýbrž se více zaměřuje na vývoj událostí. Zac Efron se s myšlením sedmatřicetiletého muže potýká se starostmi puberťáka, například se znovu uchází o svou ženu. Komediálnost tedy těží hlavně z generačních rozdílů, které ocení především americké obecenstvo. Ačkoliv je americká mentalita cítit z každého záběru, své si tam nejdeme i my, Evropané. Spolehlivým zdrojem vtipných gagů se zajisté stane jedna z vedlejších postav. Mikeův kamarád Ned (Thomas Lennon), fanoušek sci-fi, jehož barák připomíná spíše natáčecí plac Hvězdných válek, svým vystupováním a jednáním pobaví snad každého.

Příjemným překvapením je i samotný Zac Efron, jehož role nepřipomíná mucholapku na křehká pubertální srdce fanynek (ale nebojte, v některých scénách je stále stejně sladký). Uvěřitelně působí i jeho vystupování coby třicátníka. Škoda jen, že Matthew Perry nedostal více prostoru, abychom lépe poznali charakter jeho postavy, a tak mohli náležitě ocenit Efronovo herecké umění.

Komedii má na svědomí americký režisér Burr Steers, který debutoval filmem Igby. Po vzoru charakterově propracovaného Igbyho se očekávalo od Znovu 17 trochu víc, ale nelze hovořit o zklamání. Prostě pohodovka na nedělní odpoledne, která neurazí.

Podívejte se na trailer k filmu Znovu 17

Znovu 17
USA, 2009, 102 minut, české titulky
Režie: Burr Steers
Hrají:
Matthew Perry, Zac Efron, Leslie Mann, Michelle Trachtenberg, Hunter Parrish, Adam Gregory, Thomas Lennon, Sterling Knight, Melora Hardin
Premiéra v ČR: 7. 5. 2009