Zajuchej si na koncertě v Progresu v České Lípě

Jiri-Vanek

Přestože z České Lípy pocházejí minimálně dva soubory, o kterých se ví i za hranicemi regionu (The Roads a Obří broskev), s rockovými kluby je tam problém. Pokusů nějaký vytvořit už bylo několik, ale většina z nich musela z nejrůznějších důvodů skončit. Parta nadšenců, která se stará o klub Progres, ale doufá, že to nebude jejich případ.

Znovuvymalovaný Progres. Foto web Progresu

Klub Progres byl v České Lípě pojmem už na začátku tisíciletí, kdy vzniklo občanské sdružení Filozofický klub Progres. Sešli se v něm mladí i staří a s cílem pořádat na Českolipsku nejrůznější kulturní události. Ve staré kůlně na zahradě Martina Matyáše, tehdejšího školníka českolipského gymnázia a prvního předsedy sdružení, vznikl malý klub Progres. Nejdřív se v něm pořádaly pouze tiché akce (divadla, autorská čtení), od roku 2004 do roku 2007 ale poskytoval Progres útočiště i koncertům převážně lokálních kapel. Provizorní odhlučnění však nestačilo a kvůli udržení dobrých sousedských vztahů musel klub skončit. Nastala roční anabáze s hledáním nových prostor – nakonec se podařilo získat pronájem v budově bývalé základní školy na sídlišti Špičák. Dva měsíce trvalo zařizování a v říjnu 2008 nový Progres zahájil pravidelné sobotní akce. Dramaturgie je pestrá; stojí na koncertech nejen skupin z regionu, ale i celorepublikově známých jmen (Xavier Baumaxa, The Roads, Charlie Straight, Xindl X nebo Květy). Pozoruhodnou akcí je cyklus Němá Lípa – projekce němých filmů doprovázená živou hudbou zajímavých interpretů (třeba Jiří Stivín nebo Midi Lidi).

…zjsiti, že je půl desátý, a…Jiří Stivín v Progresu Foto web Progresu
Klub není velký – průměrná návštěvnost akcí je asi čtyřicet diváků, ale na koncert Xaviera Baumaxy se jich do sálku vměstnalo sto deset. Je sympatické, že se v celém klubu nekouří; překvapením je minimální sortiment nápojů, což ale dává smysl. Jiří Gottlieber, současný předseda Filozofického klubu Progres, totiž vysvětluje: „Razíme heslo: Přijď do Progresu, zajuchej na koncertě, pak zjisti, že je půl desátý a běž chlastat někam, kde si můžeš dát cígo na baru.“
Co si o Progresu myslí Canny, zpěvák Obří broskve, asi nejslavnější skupiny s kořeny v České Lípě? „Těžko říct, čím to přesně je, ale v Lípě je těžký vybudovat a udržet dobrej klub. Už to zkoušela hromada lidí se střídavejma úspěchama. Ale myslím, že parta, co teď dělá Progres, má velkou šanci. Očividně se nesnažej vydělat na tom hromadu peněz, naopak do toho pořád vrážej svý úspory. Spíš sbíraj´ zkušenosti a pomalu, kus po kuse, budujou místo, kde se můžou jak oni, tak ostatní cejtit dobře. Což se jim daří,“ říká Canny.

Progres přitom není jedinou aktivitou občanského sdružení Filozofický klub Progres. Organizuje také hudební festival Všudybud, setkání českolipských kapel a jejich přátel. 13. června 2009 proběhne v Klášterní zahradě v České Lípě už jeho pátý ročník, na kterém vystoupí třeba Lenka Dusilová nebo zmínění Obří broskev a The Roads.

Co: Klub Progres
Kde: Dlouhá 2598, Česká Lípa
Proč: Malý klub s nápaditou dramaturgií spravovaný partou nadšenců. Nekouří se tam a příliš ani nepije; chodí se tam prostě hlavně za muzikou.

Víte o zajímavém hudebním klubu kdekoliv po Čechách nebo Moravě? Dejte nám o něm vědět!