Zakk Wylde: Hrát s Ozzy Osbournem? Nejlepší nabídka na světě

honza-m

Jeden z neznámějších rockových kytaristů Zakk Wylde, známý především jako dlouholetý kytarista samotného Ozzyho Osbournea, zahraje v pondělí 16. června v pražském Roxy se svou kapelou Black Label Society. Kvůli zdravotním problémům musel přestat pít alkohol a i v sedmačtyřiceti letech pokorně cvičí stupnice. „Kytara je dar od Boha, který ti stále něco dává. Od té doby, co jsem poprvé slyšel Black Sabbath, mě nadšení z hudby neopustilo,“ říká v rozhovoru pro Kouli.

Nové, v pořadí deváté album Black Label Society se jmenuje Catacombs Of Black Vatican, Katakomby z černého Vatikánu. Co to znamená, je to narážka na katolickou církev?
Znamená to, že jsem takový papež František heavy metalu a svou muzikou se snažím udělat svět lepším. Ba ne, vážně, s církví to nemá co dělat. Moje nahrávací studio se jmenuje Black Vatican.

Dřív jste vydávali alba každý rok, po minulém Order Of The Black jste si udělali čtyřletou pauzu. Co se změnilo?
Nebyl v tom žádný plán. Mezi alby Shot To Hell a Order Of The Black uplynuly taky čtyři roky. Jde o to, že jsme byli dlouho na turné, a teprve potom se dával dohromady nový materiál. Mně to takhle vyhovuje, protože někdy mám radši práci ve studiu, jindy jsem zase raději dlouho na turné. Je navíc dobré dát si po vydání desky chvíli pauzu, materiál pak uzraje.

Lidi si dneska cédéčka skoro nekupují. Není to proto příliš složitý proces, nahrát a vydat desku?
To je pravda. Jeden z mých spoluhráčů nedávno řekl, že CD dneska funguje už jen jako pozvánka na koncerty. Je to tak.

V posledních dvou letech se v Black Label Society odehrály personální změny. Nejenže jsi vystřídal několik bubeníků, ale také ses rozloučil se zakládajícím členem, dlouholetým kytaristou Nickem Catanesem. Proč?
Všichni, kdo kdy hráli v Black Label Society, měli absolutní svobodu a mohli si vedle kapely dělat jakékoliv projekty. Nikdy jsme se v kapele nehádali, na tyhle blbosti nemám čas. Na druhou stranu někomu mohla chybět tvůrčí svoboda. Když jsem hrál s Ozzy Osbournem, musel jsem respektovat, že na jeho deskách nebudu zpívat, zasahovat do produkce, do míchání, nebudu řešit obaly desek. Musel jsem akceptovat, že s Ozzym budu pouze hrát na kytaru a skládat muziku, protože hrát s Ozzym byla ta nejlepší nabídka, jakou vůbec může kdo dostat. A to je přesně to, co jsem řekl všem spoluhráčům v Black Label Society. S bývalými spoluhráči jsme pořád v kontaktu, chodí na naše koncerty a pak spolu celou noc paříme.

Když už mluvíš o spolupráci s Ozzy Osbournem, je tu možnost, že se k němu někdy vrátíš?
Nikdy nevíš. Teď u něj hraje na kytaru Gus G. Je to můj kamarád, bavíme se spolu velmi často. Kdyby třeba Gusovi otěhotněla manželka a on mi zavolal, jestli bych za něj u Ozzyho nezaskočil, neměl bych s tím žádný problém.

Nové album zní jako typická deska Black Label Society. Je na ní něco, co považuješ za odlišné od předchozích alb?
Samozřejmě, názvy písní! Ale ne, já nad tím při psaní takhle nepřemýšlím. U tohoto stylu muziky je důležité vždycky začít kytarovým riffem, a od něj se pak odvíjí hudba i text; jen si poslechni třeba Black Sabbath. Když skládám písně na piano, inspirují mě zase lidé jako Elton John, Neil Young nebo kapely jako Eagles nebo Rolling Stones a jejich Wild Horses.

Zmiňuješ Black Sabbath a já slyším na nové desce silnou inspiraci právě jimi: třeba taková písnička Believe jako by jim z prstů vypadla.
Veškerá muzika, kterou hrajeme, je inspirovaná Black Sabbath. To je přece součást vzdělání každého rockového muzikanta. Oni tuhle šablonu vymysleli; jako když se vyrábí auta, taky se konstruují podle stejného základu. Každý, kdo dneska hraje na kytaru tvrdší muziku, učí se od Jimmyho Page, Tonyho Iommiho nebo Ritchieho Blackmorea, tak to bude vždycky.

http://www.youtube.com/watch?v=Pz4VsiqbMZ4

Co říkáš na to, že se zase dali dohromady v téměř klasické sestavě a vydali novou desku?
Je skvělé, že ještě pořád dokážou hrát společně a že si to užívají. Je to moje oblíbená kapela, takže já jsem jen rád, že se Ozzy dal zase s klukama dohromady!

Zítra přijedeš s Black Label Society znovu do Prahy, poprvé jste tu hráli před pár lety. Pamatuješ si na ten koncert?
Mám dojem, že to bylo v hodně malém klubu. A v malých klubech se hraje hodně dobře, je tam víc energie. Na koncert se těším.

Jsi znám jako náruživý milovník piva, co si myslíš o českých značkách?
Spíš jsem byl, teď už pět let alkohol nepiju, prodělal jsem několik embolií, takže jsem musel s pitím přestat. Pořád se ale můžu koukat na porno, tak aspoň něco.

Ví se o tobě, že nesnášíš většinu alternativních a indie kapel. Hrají na MTV vůbec něco, co sneseš?
V každém žánru jsou dobré a špatné kapely. Co se týče alternativních kapel, Soundgarden jsou přece taky alternativní kapela, a nikdo snad nemůže mít nerad Soundgarden.

Stále ještě cvičíš na kytaru?
Ano, každý den cvičím poctivě stupnice. A velmi rád.

Pro řadu rockových kytaristů jsi idolem. Co bys poradil klukovi, který právě začal hrát na kytaru a sní o tom, že bude  jako ty?
Řekl bych mu, ať hraje to, co má opravdu rád, a to je celé. Kytara je dar od Boha, který ti stále něco dává. Od té doby, co jsem poprvé slyšel Black Sabbath, mě nadšení z hudby nikdy neopustilo.

Spekuluje se o reunionu kapely

, ve které bys měl hrát na kytaru (kytarista Dimebag Darrell byl před devíti lety zavražděn šíleným střelcem přímo při koncertě, pozn.aut.). Skutečně je návrat na spadnutí?
Všichni členové Pantery jsou mí kamarádi. Jsou to skvělí kluci, jako mí bráchové, takže kdyby chtěli něco takového udělat, jsem pro. Udělal bych to proto, abych vzdal Dimebagovi poctu. Poklonil bych se jeho velikosti.

Když jsme u těch comebacků, existuje možnost, že bys dal znovu dohromady svou skupinu

?
Jo, ale ještě předtím musím vymyslet lék na rakovinu a dostat další Nobelovu cenu míru! Možné to samozřejmě je, s klukama z kapely se pořád stýkám.    

Témata: