Záleží jen na velikosti? Odpověď našli diváci na MFF Karlovy Vary


Nedělní ráno po deštivém a bouřkami nabitém dni vyšlo nad Karlovými Vary slunce. Začal den jako stvořený pro procházky lázeňskou kolonádou. V některém z mnoha stánků jste mohli zakoupit tradiční karlovarský hrníček a ochutnat minerální vodu přímo ze zdroje. Vyhřáté lavičky, kavárny a improvizované bary lákaly k usednutí, dalo se lelkovat a třeba i zkoumat, jestli nabílený panák – živá socha – na chvilku nevypadne ze své role. Jenomže žádný kovaný filmový fanoušek tady nemá času nazbyt.

Žádné zdržování, na MFF v Karlových Varech je třeba rychle přebíhat z místa na místo a mezi hotelem Thermal a centrem  města dav hodinu od hodinu houstl. V neděli opravdu stálo za to probojovat se až ke karlovarskému Městskému divadlu. Promítal se tu totiž izraelský film režisérů Ereze Tadmora a Sharona Maymoona Na velikosti záleží.

Je šťastný jen ten, kdo je štíhlý?
V dnešní době se zdá, že v zobrazování neexistují žádná tabu. Vše se už ukázalo, řeklo, máloco nás šokuje. Ovšem stále existují témata, které budí určité rozpaky. Nahá těla a sex ve všech podobách se z obrazovky valí každý den. Co když ale takové tělo patří člověku, který má nadváhu? Nejen těch pár kilo, co řeší snad 99 procent zejména ženské populace, ale třeba 80 kilo navíc. Film Na velikosti záleží se zaobírá právě tímto tématem.

Není to žádná agitka o hubnutí ani utěšující slaďák, ale s nadsázkou pojatá a v některých scénách pregnantní výpověď o několika přátelích, kteří se s větším či spíše menším úspěchem snaží shodit svá kila. Protože kdo je štíhlý, je přeci šťastný – nebo ne? Pak však jeden z nich, kuchař Herzl (Itzik Cohen), objeví svět japonského bojového umění sumo. A začne kolotoč událostí, tréninků, vtipných scén, ale hlavně proces uvědomění si, že každý má svoji cenu a že v jistých situacích opravdu „na velikosti nezáleží“. Film o tom, že vtipná mysl i citlivá duše se mohou skrývat i v tělech obalených větší než malou tukovou tkání, byl příjemným osvěžením třetího festivalového dne.

Podívejte se na ukázku z filmu Na velikosti záleží

Dvacet dní na rozhodnutí
Jó, každej má svý problémy, zpívá Filip Topol v písni Marylin Monroe. Problémy nemají jen tlouštíci, kterým praskají švy u kalhot nadměrných velikostí, ale třeba i majitel podniku, který se specializuje na pohřební a svatební hostiny. Kdyby byl poměr obou složek vyvážený, vše by bylo v pořádku. Jenže pohřbů je stále více a svateb méně, a uzavřený a na první pohled nerudný šéf skrývá uvnitř citlivé jádro. Všechno si příliš bere k srdci a tak mu doktor doporučí salón zavřít. Co si ale počnou zaměstnanci, kteří jsou na něm závislí celou svojí existencí? Rozhodnutí má padnout během 20 dnů. A íránsky dvacet se řekne bist. Bist se také jmenuje film režiséra Abdolrezy Kahaniho, soutěžící ve velkém sále hotelu Thermal o Křišťálový globus.

Každý má své problémy, ale filmový festival je tu od toho, aby chmury zahnal a nabídl zábavu. Tak hurá ven a užít si třeba DJ koktejl, který každý večer připravuje Aeroport, místo pro živou muziku, divadelní a dýdžejské vystoupení!

Témata: