Zapomeňte na Ayo Technology. Milow je výborný sám o sobě

david-p-stefanovic

Belgický zpěvák Milow už dávno není autorem jednoho (cizího) hitu Ayo Technology. Jeho čtvrté studiové album Silver Linings představuje doposud spíše nenápadného písničkáře jako velký folkpopový talent s inspirací někde mezi Paulem Simonem a Jackem Johnsonem.

Kdo se loni v prosinci vydal na Milowův koncert v Praze (Report: Milow pod pódiem, lidi na pódiu), potkal tam dva chlapíky v džínách s otřískanými akustikami, kteří tak trochu připomínali koncerty bratří Nedvědů: my vám zabrnkáme pár akordů, zabroukáme, vy se chytnete a odzpíváte to s námi.

Tuhle tvář nechali Milow a jeho parťák Tom Vanstiphout při přípravě nové desky Silver Linings před nahrávacím studiem. Jasně, jejich kytary pořád tvoří hlavní linku, jsou ale jen jednou z vrstev písniček, které bohatě využívají smyčce, hlasy nebo třeba saxofon.

Pokud trpíte alergií na folk, ani tahle bohatá spleť ji pravděpodobně nevyléčí, Milow zkrátka pořád dělá písničkové vyprávěnky: třeba o domu své matky a o tom, že by si měla na stará kolena najít chlapa. Na druhou stranu pro zvědavce existuje jen málo přívětivějších vstupů do moderního folku. A občasné vyhrávky na elektrickou kytaru, odkazy ke country nebo rozpustilý klavír zaručí, že všechna ta akustičnost nepřeroste přes hlavu.

Milow: Všichni Belgičani doufají, že s anglickým jménem prorazí
Poslechněte si Milowa v Youradiu

Sympatické na desce je i to, že drží jako celek. Nemá sice výrazný hit, ale všechny písničky jsou tak vyvážené, že pokud byste chtěli neznalého posluchače nalákat jedinou, budete vybírat jen těžko. Každá z deseti skladeb je něčím specifická a zároveň perfektně sedí mezi ostatní. Možná o kousíček lépe než zbytek dokáže zpříjemnit rádiové vysílání nebo cestu do práce rozpustilá We Must Be Crazy s mile naivním popěvkem We must be crazy, but you’re so beautiful, life is hasty, just like me and you. Schválně, zkuste ho jen po pár posleších dostat z hlavy.

Silver Linings je album v základu kratičké, něco málo přes půl hodiny, proto neváhejte s koupí deluxe verze. V té zpěvák přibalil CD složené z živých nahrávek z let 2012 a 2013. A co je nejlepší, i tohle jsou písně, které zatím na žádné desce nezazněly. Naživo jsou některé opravdu siné, alespoň pro ty, kdo se ve zmíněných letech zúčastnili Milowova koncertu. Spolupráce publika na Cowboys Pirates Musketeers nebo I Was a Famous Singer má pak krásnou příchuť nostalgie. Ve studiu by nikdy tak nevyzněly, a je proto jen dobře, že je Milow nahrál takhle.

Milow - Silver LiningsAž se Milow vrátí do Čech, určitě si s ním jděte nové písničky zazpívat. Odmění se vám historkami, příjemnou atmosférou a na rozdíl od většiny muzikantů se rád podepíše a vyfotí se s vámi.

Milow – Silver Linings
Vydavatelství: Homerun Records
Celkový čas: 34:33 + 25:56
Seznam skladeb: Learning How To Disappear, Echoes In the Dark, We Must Be Crazy, Mistaken, Blue Skies, Against The Tide, Wind Me Up, You’re Still Alive In My Head, The Golden Hour, My Mother’s House //Live CD: The Loneliest Girl In The World, So Long So Long, Minus One, Cowboys Pirates Musketeers, 22 Children, Eye Of The Storm, Arms Of A Better Man, I Was a Famous Singer

Témata: