Zapomeňte na Evu a Vaška, je tady Boban Markovič. Dechovka, která vás zvedne ze židle


„Kalašnikov, kalašnikov, héjaá…“ Vybavujete si tuhle melodii? Určitě ano, pokud jste viděli film Underground Emira Kusturici či slyšeli jeho soundtrack. Balkánská dechovka od té doby zažívá v Česku boom, na který navázal i včerejší koncert Boban i Marko Markovič Orkestar v pražském Divadle Archa.

Už na začátku koncertu nasadila kapela ostré tempo, ve kterém celou téměř hodinu a půl nepolevila. Přední část pódia opanovala otcovsko-synovská dvojice Bobana a Marka Markoviče. Jejich energie se nedala přehlédnout ani přeslechnout, ostatně ne nadarmo je Boban Markovič označován za nejlepšího srbského trumpetistu. A syn Marko se ve stínu otce rozhodně nekrčí.

Zpívala celá Archa. I muži v černém
Na koncertě zazněly starší písně, které posluchači znají z Kusturicových filmů: Mesecina, Ederlezi  či zmiňovaný Kalašnikov, stejně jako skladby z aktuální desky Go Marko Go (Bumbarama, Pijem – Me mangava). Boban Markovič, charismatický „primáš“ souboru, svoje dirigování rozšiřoval často i na publikum. Ponoukal ho, aby opakovalo i poměrně dlouhé zpěvové pasáže, a odpovědí mu byly melodicky zvládnuté repliky. Stejný motiv hudebních dialogů a pestrosti fungoval i na pódiu; Boban a Marko k mikrofonu často zvali i další členy orchestru, kteří jinak tvořili sourodou, impozantní řadu „mužů v černém“.

Takhle hrál Markovičův orchestr song Kalashnikov v Brně před dvěma lety

Během celého koncertu byla radost z hraní a bravurně zvládnutá technika doslova fyzicky cítit, kapela působila monumentálním dojmem a přesto uvolněně. Jistě, Markovičův orchestr hraje dechovku,  ale zatímco ta  česká  je až na výjimky těžkopádná a unylá zábava pro důchodce, její balkánská sestřička umí rozproudit krev a donutí posluchače zvednout se, tančit a zaposlouchat se do spletitých balkánských melodií. A pokud jste zůstali až do konce druhého přídavku, mohli jste slyšet i písničku, která se blížila naší Tancuj, tancuj, vykrúcaj.

Boban i Marko Markovič Orkestar
Praha, Divadlo Archa, 7. dubna 2009

Témata:,