Zapomeňte na SuperStar, Marta Jandová je skvělá zpěvačka


Praha se po roce a půl konečně dočkala pořádné klubové návštěvy Marty Jandové. Bývalá porotkyně Česko Slovenské Superstar šla příkladem a spolu se doprovodnou kapelou Die Happy vyšvihla v neděli Lucerna Music Baru perfektní show plnou energické hudby i vtipných průpovídek.

Marta Jandová, zpěvačka s respektem hudební scény na západ od nás, se do povědomí Čechů dostala hlavně díky roli porotkyně v soutěži Česko Slovenská SuperStar. Když jsem v neděli večer přicházel do téměř plného Lucerna Music Baru, byl jsem tedy velmi zvědavý, jestli jsou její Die Happy naživo opravdu tak dobří, jak se o nich povídá. Na potvrzení téhle pověsti jsem si ale musel počkat do desáté hodiny.

Úderem deváté se totiž na pódiu objevil předskokan Marek Ztracený. Za necelou hodinku se mu podařilo publikum nejen rozněžnit, ale i rozeskákat a zároveň se slovy „nebudeme to zdržovat, je tu přece ještě ta Marta“ vlastnoručně pokřtít desku Pohledy do duše.
Při baladě Něco končí už oko zkušeného diváka spatřilo za zvukařem charakteristický úsměv Marty Jandové, která si pobrukovala společně s Markem refrén a pomalu se rozehřívala. Gottův Trezor ve Ztraceného podání kromě Marty rozvášnil i publikum a atmosféra houstla. Když se pak hitovkou Ztrácíš definitivně rozloučil, začali diváci spontánně skandovat jméno Die Happy .

Skvělá jízda bez nádechu
Marta Jandová se za mocného burácení elektrických kytar přiřítila na pódium chvilku po desáté a po úvodní pecce Big Boy bylo jasné, že dnes se peníze za lístek neutrácely zbytečně. Během hitů jako Easy Come Easy Go nebo Love To Hate You sevřela Marta diváky pevně v hrsti a do Bubeník Jürgen. Nevíte někdo o slečně, která by ho měla ráda? konce vystoupení z ní nikoho nepustila. Jedinými šancemi k nádechu během překypující jízdy byly kratičké proslovy mezi písněmi, při kterých jsme se dozvěděli, že Marta má dnes na sobě „debilní tričko“ (autor recenze tento názor nesdílí), nebo kdy se hledala dívka pro bubeníka Jürgena.

Během hodiny a půl předvedla kapela průřez celou svou dosavadní tvorbou a zazněly téměř všechny hity z loňské bestofky Most Wanted (1993-2009); rozsvěcování zapalovačů u The End se střídalo s divokým skákáním při Rebel In You. Marta s neskutečným elánem pobíhala po pódiu sem a tam, skákala, máchala hlavou, pohrávala si s diváky i spoluhráči, hýbala davem a při tom se sama neskutečně bavila. Svou jízdu ukončila ve velkém stylu přídavkovou peckou Supersonic Speed a poděkovala nejen fanouškům, ale i otci Petru Jandovi, který seděl ve VIP sektoru.

Po pražském koncertě bylo najednou jasno. Zapomeňte na SuperStar, Marta Jandová je hlavně setsakramentsky dobrá zpěvačka a Die Happy kapela, kterou stojí za to vidět naživo.

Marta Jandová a Die Happy + Marek Ztracený
Praha, 18. dubna 2010, Lucerna Music Bar

Playlist:  Big Boy, Not That Kind Of Girl, Easy Come Easy Go,  Love To Hate You, The End, Cry For More, Get Up, Whatever, Genuine Venus, Violent Dreams, Peaches, I Am, Rebel In You, Like A Flower, Goodbye, Slow Day, Supersonic Speed