Zatancoval si s Jacksonem, učí Mariah Carey. To je Buddha Stretch


Buddha Stretch je prvním tanečníkem, který přinesl hiphopový tanec široké veřejnosti. Spolupracoval s hvězdami první velikosti. Blýskl se ve videoklipech Michaela Jacksona, stavěl choreografie do klipů Willa Smithe. Již několik let učí tancovat slavnou zpěvačku Mariah Carey. Buddha Stretch je taneční celebritou, jak má vypadat.

Narodil se a vyrostl v americkém Brooklynu. Jako malý chtěl být astronautem. Svůj sen ale vypustil z hlavy v okamžiku, kdy v televizi zhlédl hudebně taneční pořad Soul Train. Udělal dobře, během své kariéry si zatancoval s hvězdami hudebního nebe. I s legendárním Michaelem Jacksonem.

Kariéra choreografa
Dnes se téměř v každém hudebním videu objevuje taneční choreografie. Ale byly doby, kdy tomu tak nebylo. O popularizaci tance ve videoklipech se zasadil právě Buddha Stretch, první hip hop choreograf. Jeho první choreografie se objevila v roce 1986 v klipu Pee-Wee´s Dance od Joeski Love. Stretch dokonce získal nominaci na cenu MTV Video Music Award za nejlepší taneční choreografii. A to díky spolupráci na dvou klipech Willa Smithe: Men In Black a Miami. Zlomovým okamžikem se pro Buddhu stala v roce 1992 tvorba choreografie do populárního videa Michaela Jacksona  Remember the Time. „V mém životě to byla nezapomenutelná zkušenost,“ říká. K dobrým zkušenostem jistě patří i spolupráce s Mariah Carey.

Podívejte se na sestřih choreografií Michaela Jacsksona, Willa Smithe a Mariah Carey

Přinesl tanec masám
Prostřednictvím zmíněného Jacksonova klipu se začala formovat proslulá taneční skupina Elite Force.. Termín „elite“ označoval seskupení tanečníků stojících v předních řadách formace a slovo „force“ pak sílu tohoto uskupení, které se stalo nejdůležitější částí celé choreografie. Dodnes vystupuje Buddha Stretch spolu se skupinou po celém světě. Kromě choreografické činnosti se věnuje i výuce tance. V roce 1989 byl prvním tanečníkem, který začal vyučovat hip hop v newyorském studiu a přinesl tak tanec masám. Po celý život se řídil heslem, že hudba je univerzální jazyk a tanec jeho tlumočník. Tlumočit hudbu umí Buddha Stretch víc než dobře. Nasvědčuje to jeho ohromující taneční kariéra.