Zaz: Chtěla bych hudbou léčit

ondrejbambas

Milují ji všichni. Francouzi, fanoušci i organizátoři. Řeč je o zpěvačce Zaz, která před dvěma lety vyčarovala na festivalu Colours of Ostrava duhu a letos z něj odjela s příslibem podzimního koncertu v Praze. Její radostné duše si cení i spolupracovník Michaela Jacksona Quincy Jones, který s ní bude natáčet šansony a jazz. Přečtěte si rozhovor z ostravské tiskové konference.

Do Ostravy jste se vrátila po dvou letech. Jaké to je, vystupovat znovu na místě, kde jste slavila úspěch?
Těšila jsem se na to celé dva roky. Pokaždé, když se mě někdo zeptá, který koncert považuji za nejdůležitější, vzpomenu si na Colours of Ostrava. Interakce s publikem byla neskutečná, nepopsatelná. Ta úžasná energie…Když si vzpomenu, jak ještě patnáct minut po koncertě lidé tleskali a chtěli další písničku, jsem z toho i teď paf.

Colours 2014, den 1: Zaz zas zazářila
Vrabčák Zaz přiletí v listopadu zazpívat do Prahy

Kam byste festival Colours of Ostrava v evropském měřítku zařadila?
Vlastně ho ani nedokážu zařadit. Když se řekne Colours, je to pro mě velice osobní záležitost. Jsem s ním vnitřně spjata. Když jsem tu byla před dvěma lety, byla jsem se podívat na worshopové scéně, kde měla děvčata z tanečního klubu připravené představení s choreografií na píseň Je Veux, což bylo naprosto úžasné. Poprvé jsem viděla, jak lidé v jiné části světa na mou hudbu tancují, jsou s ní šťastní a společně něco tvoří.

Při vaší minulé návštěvě se na obloze objevila duha. Viděla jste ji?
Ano, moc dobře si na to vzpomínám. Je to něco naprosto neuvěřitelného, ale přiznám se, že něco podobného se mi přihodilo vícekrát. Život mi zkrátka dává takové pěkné dárky.

Kde byla Zaz tehdy, před dvěma lety, a kde je teď? Kam se posunula?
Žiji ze dne na den. Momentálně jsem na turné, takže prožívám, co se děje teď. Samozřejmě je potřeba některé věci naplánovat dopředu, ale něco prostě naplánovat nejde, například když přijde nabídka, která se neodmítá. Nyní natáčím DVD, poté mě čeká práce v Paříži s producentem Quincy Jonesem. Všechno to jsou pro mě znamení zůstat teď a tady.

Poslechněte si Zaz v Youradiu

Co budete s Quincy Jonesem dělat?
Ve Francii po mně spousta lidí chtěla, abych zpívala staré francouzské písničky, ale když jsem se o tom bavila s kapelou, baskytarista se mě ptal: proč? Nechci dělat pouze staré šansony, mám chuť dělat i jazz. Tak padlo jméno Quincy Jones, a i když se mi zpočátku všichni smáli, já té spolupráci věřila. Když to přes právníky klaplo a potkali jsme se osobně, zeptala jsem se ho, proč na kolaboraci kývl. Odpověděl, že má pocit, že práce se mnou bude mít duši.

Co pro vás zpívání znamená?
Zpěv mám spojený s radostí, když zpívám, jsem šťastná. Přála bych si hudbou léčit.

Témata:,