Zažít Woodstock – s láskou, muzikou a drogami k lepším zítřkům

Stefan-Titka

Jen málo věcí změnilo tvář hudebního průmyslu tak jako akce, která proběhla ve dnech od 15. do 18. srpna 1969 na louce poblíž městečka Bethel. Velká oslava hudby a zároveň manifest „květinových dětí“ proti válce ve Vietnamu vešla do povědomí jako Woodstock. Uznávaný režisér Ang Lee (Zkrocená hora) se o nelehkém vzniku tohoto významného hudebního mezníku rozhodl natočit film.

Nebudeme chodit kolem horké kaše: pokud od filmu Zažít Woodstock čekáte staré vypalovačky z 60. let, budete zklamáni. Režisér Ang Lee a spolu s ním i jeho dvorní scenárista James Schamus jdou dokonce tak daleko, že za celou dobu se prakticky nepodíváte na pódium, jen letmo kolem něj kroužíte v panoramatických pohledech. Pokud tedy čekáte jukebox ve stylu Pirátů na vlnách, pak marně.

Má to být drama, nebo jen sled vtipných epizod?
Film Zažít Woodstock se místo toho soustřeďuje na dějovou linii kolem nelehkých začátků celého festivalu. Od prvních nesmělých snů o „malém festivalu hudby a umění“ až po samotnou monstrózní akci, která přitáhla do malého, ospalého městečka přes 400 000 lidí. Hlavním hrdinou je tu Jake Teichberg, který jako první dostane nápad přitáhnout do města „pouť. Ale to ještě netuší, že ne všichni obyvatelé staromileckého městečka myšlenku na 400 000 „mániček“ vítají s povděkem.

Scénář Jamese Schamuse, dvorního scenáristy Anga Lee, se snaží nahlédnout legendární akci optikou rodiny Jakea Teichberga, zejména jeho matky, která chce na akci v prvé řadě pořádně vydělat. Do popředí se dostávají problémy uvnitř rodiny, hlavně problematický vztah s uštěkanou, zatrpklou matkou (výborná Imelda Staunton). Nepřímo a ne úplně polopaticky se do filmu promítá i problematika vietnamské války (skrze postavu Emila Hirsche). Všechno ale vychází nakonec tak trochu do prázdna, protože film se nedokáže rozhodnout, jestli chce být dramatem, nebo jen sledem více či méně vtipných scének.

Podívejte se na trailer filmu

Občas na vás ale z plátna „květinové“ poselství dýchne – atmosféru časů hippies dokázal Lee poměrně věrně zrekonstruovat a přenést na celuloid. Pravdou ale zůstává, že má tento původem tchajwanský režisér na kontě už lepší filmy. Zažít Woodstock tak ničím neuráží, ale také ničím nevzrušuje. Jeho hodnota zřejmě bude narůstat úměrně tomu, kolik vám toho tahle generace „květinových dětí“ říká.  

Zažít Woodstock (Taking Woodstock)
USA, 2009,  české titulky
Režie: Ang Lee
Hrají: Henry Goodman, Edward Hibbert, Imelda Staunton, Demetri Martin, Emil Hirsch a další
Premiéra v ČR:  27. srpna 2009