Zdálo se nám to jako festival pro hippíky, říká The Edge z U2 o Glastonbury

Hana-Slivova

Na konci listopadu oznámili organizátoři legendárního britského festivalu v Glastonbury, že headlinerem letošního ročníku budou irští U2. V rozhovoru pro deník The Times teď kytarista kapely The Edge prozradil, proč se na festival U2 dívali tak trošku skrz prsty.

pollZpráva konce listopadu: Poprvé ve čtyřicetileté historii festivalu v Glastonbury na něm zahrají megahvězdy U2. Očekávejte je 25. června na Pyramid pódiu. „Po dvaceti šesti letech dohadů a spekulací je to konečně pravda. Největší kapela na světě bude hrát na tom nejlepším festivale na světě! Pro čtyřicátiny Glastonbury nemůže být lepšího dárku,“ napsal tehdy hlavní organizátor fesťáku Michael Eavis na web akce.

Novinka tohoto týdne: O jednom z řady důvodů, proč U2 na „Glasto“ nezahráli dříve, teď mluví kytarista U2 The Edge v rozhovoru pro britský deník The Times. „Glastonbury si šlo svou cestou, my jsme dělali své věci. Tehdy se nám nezdálo dobré, abychom tam hráli. Jistě, myšlenka Glastonbury je sympatická, ale nikdy jsem to nezažil. Vždycky jsem byl vůči těm hippie kořenům festivalu tak trošku skeptický,“ naráží The Edge na „poetiku“ a rok vzniku akce.

Festival poprvé proběhl v roce 1970, den po tom, co zemřel fenomenální kytarista Jimi Hendrix. Vstupné tehdy činilo jednu libru a každý z 1500 fandů, který dorazil, dostal mléko z farmy zdarma. Nicméně U2 prý vztah k festivalu přehodnotili a doufají, že na Glastonbury zanechají svůj otisk. „Kdybychom tam nezahráli letos, tak už asi nikdy,“ dodává The Edge v rozhovoru, kde mluví například i o posledním turné nebo o tom, co si myslí o Bonovi, ale i o dalších muzikantech a hudebních událostech.

Vedle U2 budou dalšími hvězdami Glastonbury The Rolling Stones, Bob Dylan a Muse.
Na závěr ale máme jednu špatnou zprávu: i kdybyste do léta ušetřili nějakou tu tisícovku na dopravu a lístek, vstupenky byly pryč během prvních dvanácti hodin předprodeje.

Takhle hráli U2 na loňském 360° Tour v Barceloně