Zde vložit (a čekat, co se stane)

Stefan-Titka

Harry Potter dokázal, že knižní série mohou být pro filmový svět velice lukrativním zbožím. I když ne všechny se uchytí podle představ (Řada nešťastných příhod, Letopisy Narnie), producenti stále sahají po dalších a dalších látkách. Tentokrát se dočkala autorka Jeanne DuPrau, která přivedla na svět tetralogii o městě Ember. Post-apokalyptická vize pro mladé se ale druhým Harry Potterem zřejmě také nestane.

Vychází plytkost příběhu už z knižní předlohy Jeanne DuPrau? Nebo se jen scenáristce Caroline Thompson, mimo jiné podepsané pod filmy Tima Burtona Střihoruký Edward a Mrtvá nevěsta, tentokrát nepodařilo fantazijní svět přiblížit filmovému formátu natolik, aby se divák „napojil“? Vzhledem k tomu, že důvod, proč vlastně město Ember vzniklo, se údajně řeší až ve druhé knize, nejspíš vane vítr už od autorky. Právě nedostatečné představení samotné podstaty města, důvodu jeho vzniku, je něco, co zamrzí nejvíc. Pokud vás namlsají úvodní titulky na mýtotvornou záležitost, kde vás seznámí s podzemním městem postaveným bájnými Stavitely před 200 lety za účelem posledního útočiště lidstva, zbytek filmu vám nic moc nového už neřekne. Maximálně jen to, že Emberu dochází energie a tenčí se i zásoby jídla.

Málo dramatických momentů
Pakliže tvůrci filmu Město Ember zamýšleli založit poetiku na tajemství a chození kolem horké kaše, pak se tyto snahy minuly účinkem. Navíc i hlavní postavy nastavili tak, že ani nevíme, z jakého jiného důvodu, než že jim to předepisuje scénář, se chovají právě takhle, proč se snaží tak usilovně najít východ z města, zatímco ostatním je to vcelku jedno. Nebýt sympatických hereckých představitelů, kteří vás v hlavních rolích Liny a Doona (mladá Saoirse Ronan proslavená filmem Pokání a zatím méně známý Harry Treadaway) neškodně protáhnou „dějem“, asi by člověk ztratil zájem hned zkraje.

Podívejte se na ukázku z filmu Město Ember

Chybějí tu výraznější dramatické momenty, které by film popoháněly kupředu. Když už se nějaký ten náznak nebezpečí objeví, prakticky hned je odstaven na druhou kolej (velká škoda už kvůli herci formátu Billa Murrayho v roli vypaseného starosty). Sledujeme pak vlastně jen hlavní hrdiny, kteří se snaží z města uprchnout, jak něco někam strkají, pak se na to něco dlouze dívají a žasnou, jak "to něco" funguje. Divák tak má dost času přemýšlet třeba o tom, proč Stavitelé místo hádanek, šifer a překombinovaných mechanismů nenapsali prostě jednoduše: Východ najdete tam a tam.

Bylo by s podivem, kdyby o Městu Ember vzniklo nějaké pokračování. Gil Kenan, který má na kontě animovaný film V tom domě straší!, natočil jen velmi unylý, vypravěčsky bezzubý dobrodružný snímek pro celou rodinu, který podrželi nad vodou hlavně herci. Pokud už mermomocí chcete sledovat nějaké strkání něčeho někam, doporučoval bych asi jiný žánr.

Město Ember (City of Ember)
USA, 2008, české titulky
Režie: Gil Kenan
Hrají: Harry Treadaway, Saoirse Ronan, Bill Murray, Tim Robbins a další
Premiéra v ČR 19. února 2009