Železná lady – film, který psala Wikipedie

Stefan-Titka

Iron Lady (Železná lady) není ženská obdoba komiksového Iron Mana, ale přezdívka jedné z nejmocnějších a zároveň nejkontroverznějších žen Británie Margaret Thatcher, která v letech 1979 až 1990 zastávala funkci ministerské předsedkyně. Meryl Streep dává nahlédnout do myšlení této komplikované ženy tak dobře, že letos ji Oscar nejspíš nemine. Otázkou však zůstává, co by z filmu zbylo, kdyby v něm nehrála právě Streep.

Na úvod je nutno říci, že film Železná Lady nabízí jen jednu z možných interpretací rázné Margaret Thatcher, která i dnes rozděluje lidi do dvou táborů.

Phyllida Lloyd, režisérka muzikálového hitu Mamma Mia!, tentokrát zabrousila do žánru životopisných snímků, což je vždy tak trochu hra na tenkém ledě. Na jednu stranu musíte mít jasný postoj, zároveň nesmíte zapomenout na soudnost a vidět i druhou stranu mince. Phillida Lloyd si tohoto problému očividně vědoma je, ale výsledek, který předkládá, má přece jen mouchy.

http://www.youtube.com/watch?v=yDiCFY2zsfc

Především zamrzí to, že se film nijak zvlášť nesnaží překročit rámec informativního výčtu stěžejních momentů v životě známé političky. Ve finále film spíše popisuje, než že by vyprávěl a svou strukturou občas upadne skoro až do suchopárného hesla na Wikipedii. Jmenování do vlády, Falklandská válka, problémy s odbory –  všechno tu je, ale končí u pouhého konstatování stalo se.   

Maryl Streep jako Železná ladyLloyd na začátku skáče z jedné časové roviny do druhé a dává nahlédnout do života Margaret Thatcher z mnoha různých úhlů.
Od úplného dětství, kde si Margaret utváří vzory v proslovech politicky aktivního otce, přes mladou, ambiciózní Margaret na začátku politické kariéry až po aktivní političku na absolutním vrcholu.

Zejména  ambiciózní část se úplně nevyvedla. Herečka, ztvárňující mladou političku, se do role úplně netrefuje a její kreace je až příliš naivní. Jako bychom sledovali naprosto jinou ženu; ve filmu vás tyhle scény budou pravděpodobně právě proto štvát.

Snímek je orámován portrétem staré Margaret Thatcher na sklonku duševních sil (skutečná politička ještě žije, ale její zdravotní stav se údajně každým dnem zhoršuje), což se projevuje mimo jiné halucinacemi o jejím mrtvém manželu Denisovi (Jim Broadbent), se kterým ve filmu imaginárně konverzuje.

Zde je načase vyzdvihnout přínos Meryl Streep, alfy a omegy celého projektum, jejíž ponor do role je jako obvykle naprosto precizní. Co by ale z filmu zbylo bez ní? Strhl by se kolem něj takový rozruch i bez „sázky na jistotu“ v podobě oscarové herečky?

Pravdou je, že po zhlédnutí Železné lady máte pocit, že s kýmkoliv jiným by výsledek byl minimálně poloviční.

Železná Lady (The Iron Lady)
Velká Británie, 2011, 105 minut, české titulky
Režie: Phyllida Lloyd
Hrají: Meryl Streep, Jim Broadbent, Anthony Head, Richard E. Grant, Olivia Colman, Roger Allam, Julian Wadham a další
Premiéra: 1. března 2012