„Jonathan Demme byl skvělým umělcem, lidumilem a vřelým kolegou, který vás povzbudil. Znám jen velmi málo lidí, jako bylo on. Bude nám chybět,“ reagoval Demmeův americký režisérský kolega Ron Howard.

Podobně se vyjádřil i americký spisovatel Stephen King. „Hluboce mě zarmoutilo, když jsem se dozvěděl, že můj přítel, soused a kolega Jonathan Demme skonal. Byl jedním z těch skutečně dobrých lidí. Chybíš mi, kamaráde,“ uvedl King.

Soustrast mezitím vyjádřili mimo jiné herci Elijah Wood, Michael McKean či Pat Healy nebo americký hudebník Steven Van Zandt, který Demmeho označil za jednu z nejúžasnějších duší na planetě.

Demme pocházel z Baldwinu ve státě New York. Filmu se začal věnovat již při studiu na univerzitě, kdy psal filmové recenze.

Jako režisér pak debutoval v roce 1974, ale mezinárodní ohlas mu přinesl až o šest let později snímek Melvin a Howard o setkání dělníka s podivínským milionářem. Popularitu si pak získala i komedie Něco divokého z roku 1986, v níž si osudovou ženu zahrála Melanie Griffith.

Zásadní zlom v kariéře přišel s thrillerem Mlčení jehňátek (1991). V jednom z nejtemnějších příběhů filmové historie pátrá agentka FBI Starling (Jodie Foster) po sériovém vrahovi zvaném Buffalo Bill, který své oběti stahuje z kůže. Jejím rádcem se stává psychopat a psychiatr v jedné osobě Hannibal Lecter (Anthony Hopkins), zavřený v přísně střeženém vězení.