Zemřel Guillaume Depardieu

Stefan-Titka

Guillaume Depardieu, syn slavnějšího otce Gérarda Depardieu, zemřel nečekaně 13. října 2008 v nemocnici kousek od Paříže na následky akutního zápalu plic virového původu. Bouřlivák jako jeho otec, Guillaume stačil i za svůj krátký život zkusit hodně. Bylo mu pouhých 37 let.

Cesta k herectví byla pro Guillauma od začátku jen logickým krokem, jelikož pocházel z herecké rodiny (matka Elisabeth i sestra Julie jsou také herečky). Na plátně se poprvé objevil po boku svého otce Gérarda ve snímku Všechna jitra světa (režie Alain Corneau), ale postupem času začal získávat vlastní jméno a dokazoval, že není jen protekčním dítětem slavného otce. V roce 1996 obdržel za film Les Apprentis Césara za „nejlepší mužskou filmovou naději“ (byla to jeho už třetí nominace, první proměněná) a tři roky nato ocenila porota na španělském festivalu v Gijónu jeho výkon ve filmu Pola X cenou pro nejlepšího herce. Z poslední doby zaujal ve snímku Nesahejte na sekeru slavného francouzského režiséra Jacquese Rivetta.

V osobním životě Guillaume Depardieu tak šťastný nebyl. Už v mládí se potýkal se zákonem – pašoval drogy, kradl, řídil v opilosti. Když v roce 2001 při výměně názorů vytáhl v baru na jednoho muže zbraň a střelil po něm, pro jeho otce Gérarda to byla poslední kapka a před celým národem Guillauma veřejně zavrhl. Trvalo dlouhou dobu, než došli usmíření.

Zlomovým byl pro Guillauma rok 1995. Po pádu z motorky, kdy mu do cesty spadl z auta uvolněný kufr, byl nucen podrobit se celkem sedmnácti operacím pravého kolene, během nichž do jeho těla pronikla i bakteriová infekce. Celých osm let strávil v ohromných fyzických bolestech, které zanechaly stopu i na jeho psychice, než se podvolil lékařům a nechal si nohu amputovat.

S manželkou Elise Ventreovou žili v posledních letech odděleně. Z manželství měl Guillaume dceru Luise, která se narodila v roce 2001.