Zemřel legendární herec, který hrál Fantozziho

Redakce

Známý italský herec, komik, režisér a spisovatel Paolo Villaggio, jehož proslavily filmy o smolařském účetním Fantozzim, zemřel ve věku 84 let. Na Facebooku to oznámila jeho dcera Elisabetta.

Villaggio se narodil 31. prosince 1932 v Janově a než se dostal k filmu přes kariéru kabaretního umělce, strávil pět let nezáživnou úřednickou prací. Již delší dobu byl podle médií nemocný a naposledy se léčil v římské nemocnici Gemelli.

Proslul svými komediálními rolemi. Popularitu získal v sedmdesátých a osmdesátých letech především sérií filmů o bankovním účetním Ugovi Fantozzim, k nimž napsal i námět.

Natočil ale i náročnější filmy s významnými režiséry. Hrál například v posledním díle slavného Federica Felliniho Hlas luny a hlavní roli obsadil i ve filmu Maria Monicelliho Drazí, zatracení přátelé. Villaggio byl ale i spisovatelem.

Je autorem více než 20 románů a povídek. Na filmovém festivalu v Benátkách v roce 1992 dostal Zlatého lva za celoživotní dílo. V roce 2000 dostal obdobnou cenu, Zlatého leoparda, na mezinárodním filmovém festivalu v Locarnu.

Zemřel režisér filmu Rocky John Avildsen!

Zemřel pan Ollivander z Harryho Pottera