Zemřel legendární kameraman Vilmos Zsigmond

Redakce

Legendární maďarský kameraman Vilmos Zsigmond, kterého proslavily filmy jako Lovec jelenů a Blízká setkání třetího druhu, zemřel v pátek ve věku 85 let v kalifornském Big Sur. Oznámila to agentura AP s odvoláním Zsigmondova obchodního partnera Yuriho Neymana.

Zsigmond a jeho kamarád, také kameraman László Kovács, uprchli z Maďarska v roce 1956 i s 10.000 metru filmového pásu o protikomunistickém povstání. Americké občanství získal v roce 1962. Jako kameraman preferováním přirozeného světla pomáhal definovat americkou „novou vlnu“ 70. let minulého století.

Svého jediného Oscara získal v roce 1977 za sci-fi snímek Stevena Spielberga Blízká setkání třetího druhu, i když nominován byl i za Lovce jelenů Michaela Cimina, považovaném za jeho nejlepší práci. Spolupracoval také s režisérem Brianem De Palmou na řadě snímků. Točil mimo jiné i komedii Čarodějky z Eastwicku.

Loni na jaře se hovořilo o tom, že by se mohl podílet na čínském filmu o životě americké spisovatelky a nositelky Nobelovy ceny za literaturu Pearl Buck, který se podle amerického časopisu Variety má letos začít natáčet i v Praze.

Kdo ze slavných osobností nás letos navždy opustil?

O Ceny kritiky se utkají především tři celovečerní snímky. Které?