Nedlouho poté začal zase zpívat. Po albu Essential z října 2002 následovalo v roce 2004 Dear Heather, na kterém někdejší trýznivost a vášeň nahradilo smíření.

V roce 2006 vydal sbírku básní, aforismů a obrázků Kniha toužení (česky vyšla v roce 2013) a v témže roce byl uveden do americké rock-and-rollové síně slávy. A když se v roce 2008 na turné po 15 letech znovu postavil na pódium, sklízel všude nadšené ovace.

Fanoušky na celém světě uchvátil koncerty, které trvaly i tři a půl hodiny. I jeho pražský debut v témže roce se zařadil mezi hudební události roku.

V Česku se poté představil ještě dvakrát, v letech 2009 a 2013. Vždy se jednalo o ojedinělý zážitek plný ovací a nadšení.

Po úspěchu turné z roku 2008 vydal Cohen desku Old Ideas s desítkou písní o lásce, sexualitě, ztrátě a smrti. Další album Popular Problems zpěvák vydal v září 2014 při příležitosti svých osmdesátin.

Jeho hudební i životní cestu uzavřelo album You Want It Darker. Album s devíti novými písněmi, které produkoval hudebníkův syn Adam. „Jsem připraven, můj Pane… Chcete větší tmu? Tak zhasínáme,“ zpíval Cohen na desce.