Zemřel Lubomír Lipský, legendární herec

Redakce

Městská divadla pražská s hlubokou lítostí oznamují, že ve věku 92 let zemřel dlouholetý člen uměleckého souboru Městských divadel pražských Lubomír Lipský. Zradilo ho srdce.

Otec Vilém měl v Pelhřimově cukrárnu s kavárnou, vedl rovněž místní ochotnický soubor Rieger a přesvědčil syny (Lubomír, Oldřich 1924 – 1986, Dalibor 1930 – 1947), aby v něm pracovali. Spolu se svým bratrem Oldřichem a dalšími vrstevníky (Otomar Krejča, Jiří Lír (který byl mimochodem jeho spolužákem ze školy) aj.) založili v Pelhřimově ochotnické Dramatické studio mladých.

V roce 1945 byl jedním ze zakladatelů Divadla satiry. V letech 1950 – 1990 byl členem souboru Městských divadel pražských. Od roku 1996 vystupoval v Divadle ABC.

Mezi jeho nejznámější televizní i filmové postavy patří děda Potůček z českého televizního seriálu Tři chlapi v chalupě (seriál) (plus dalších dvou na něj navazujících filmů). Dále rozhlasová a televizní postava popleteného pana Hlustvisiháka nebo postava cirkusového klauna Cibulky z českého filmu Šest medvědů s Cibulkou.

Z divadelních rolí lze, mimo jiné, připomenout velice úspěšné divadelní představení Charleyova teta z Divadla ABC, které bylo v roce 1969 převedeno i do podoby televizního filmu.