Aliho tělo nejprve rodina a fanoušci doprovodí ulicí, která nese jeho jméno, smuteční průvod poté projde čtvrtí, v níž vyrůstal. Nevynechá ani hlavní třídu Broadway, kde ho nadšené davy vítaly v roce 1960 ještě jako Cassiuse Claye po zisku olympijského zlata. Nyní jsou ve městě na jeho počest staženy vlajky na půl žerdi.

Podrobnosti pohřbu zveřejnil mluvčí rodiny Bob Gunnell na tiskové konferenci ve Scottsdale v Arizoně, kde Ali v posledních letech žil. Soukromý obřad pro nejbližší se uskuteční ve čtvrtek, v pátek vyvrcholí smuteční průvod veřejnou zádušní mší ve sportovní hale KFC Yum! Center pro více než dvacet tisíc lidí.

Obřad povede podle muslimských tradic místní imám, zapojí se do něho ale i zástupci jiných náboženství. „Muhammad Ali byl bezpochyby šampionem všech lidí a tato slavnost bude odrazem jeho oddanosti lidem bez ohledu na jejich rasu, víru a původ,“ uvedl Gunnell. Rodina podle něho věří, že Muhammad byl pravým světoobčanem, a vědí, že celý svět truchlí s nimi.

Jeden z nejlepších boxerů všech dob, jenž více než 30 let bojoval s Parkinsonovou chorobou, byl tento týden hospitalizován kvůli dýchacím potížím. Jeho stav se postupně zhoršoval a podle mluvčího měla manželka Lonnie a jeho děti 24 hodin na to, aby se rozloučily.

Alimu začaly selhávat jednotlivé orgány a nakonec zemřel na septický šok. Srdce šampiona bilo podle jedné z jeho dcer ještě půl hodiny poté, co ostatní orgány selhaly. „Něco takového nikdy nikdo neviděl,“ napsala Hana Ali na Instagramu.

„Byl to pravý odkaz síly jeho ducha a vůle,“ dodala s tím, že rodina byla po celou dobu s ním, drželi ho za ruku, objímali a líbali a zpívali islámské modlitby.

Okamžitě po zveřejnění informace o Aliho smrti začali v Louisville proudit fanoušci k jeho rodnému domu, který byl nedávno zrenovován a přestavěn na muzeum. Neodradil je ani vytrvalý déšť.

Vedle vzkazů na sociálních sítích od fanoušků z celého světa ocenili Aliho boxerskou kariéru i občanskou a politickou angažovanost celebrity ze světa sportu, kultury i politiky. Na zádušní mši pronesou smuteční projevy mimo jiné bývalý americký prezident Bill Clinton, herec Billy Crystal či televizní komentátor Bryant Gumbel.

Před třetím finálovým zápasem hokejové NHL mezi San Jose a Pittsburghem vzdala vyprodaná hala Alimu hold minutou ticha, během níž se na kostce nad ledem objevily Aliho slavné citáty. „Šampioni jsou stvořeni z čehosi, co mají hluboko v sobě: vášeň, sen a vize,“ byl jeden z nich.