Celkem tento dramatik vytvořil dvacítku ceněných divadelních her různých žánrů, z nichž některé byly zfilmovány. Kromě Amadea to byl ještě například Equus s Richardem Burtonem.

V divadelní hře Equus z roku 1973 o psychiatrovi, který se pokouší léčit mladého muže posedlého koňmi, se v roce 2007 poprvé na divadelních prknech představil Daniel Radcliffe, známý z filmové série o Harrym Potterovi. V roce 1987 byl Shafferovi udělen Řád britského impéria, v roce 2001 byl povýšen do šlechtického stavu a o šest let později uveden do americké divadelní síně slávy. Za svůj scénář k Amadeovi získal v roce 1985 Oscara.

„Peter Shaffer byl jedním z nejlepších dramatiků naší generace… Hry, které po sobě zanechal, budou trvalým dědictvím,“ řekl britskému deníku The Guardian ředitel Národního divadla v Londýně Rufus Norris. Hra Amadeus se aktuálně hraje v pražském Divadle na Vinohradech či v brněnské Huse na provázku.

Peter Shaffer se narodil v roce 1926 v Liverpoolu do bohaté židovské rodiny, o pět minut později než jeho dvojče Anthony, také spisovatel. Vystudoval historii v Cambridgi a potom se dlouho hledal.

Za druhé světové války pracoval jako horník v dolech, knihovník, literární kritik či prodával v knihkupectví. Na počátku 50. let spolu s bratrem napsali tři nevalné detektivky pod pseudonymem Peter Anthony.

Jeho první hra Slaná země z 1954 se dočkala i televizní verze ve vysílání BBC. Potom se Shaffer přestěhoval do New Yorku, kde záhy prorazil Cvičením pro pět prstů (1958). Poslední Shafferova hra s názvem Dar Gorgony měla premiéru v Londýně v prosinci 1992. Shaffer zemřel během návštěvy rodiny a přátel v Irsku po vážné nemoci.

18 let od bitvy v Bradavicích a J. K. Rowling se omlouvá za smrt jedné postavy. Které?

Zemřel americký herec Abe Vigoda známý z Coppolova Kmotra