Zemři šťastný


Rocková smršť se prohnala Prahou. V Rock café to naplno rozbalila kapela Die Happy z německého Ulmu v čele s českou zpěvačkou Martou Jandovou, dcerou „olympica“ Petra Jandy. A rockové „kafíčko“ nám náležitě osladila, myšleno bez jakékoli ironické příchuti, která se line z reklamy na nadcházející české předsednictví EU.

Skupina Die Happy má svou domovskou základnu v Německu, její výraznou část však tvoří Češka, a tak se po delší době vypravili do její rodné země. Kapela toho má už dost za sebou a zkušenosti ji jen zdokonalují. Nedávno vydala již šesté album se strohým, ale výstižným názvem VI a odejít do věčných lovišť se podle vlastních slov ještě dlouho nechystá. Na albu se po menším experimentování se zvukem na minulém No Nuts No Glory Die Happy vracejí ke kořenům a svému tradičnímu zvuku a stylu popcore, či punk-rock, jak kdo chce.

Dvouhodinová energie až do konce
V sobotu 18. 10. dorazila do Rock café početná základna fanoušků. Od sedmé hodiny večerní se snažila nabudit publikum skupina Nil. Nutno říci, že se úkolu zhostila úspěšně. Ti, na které všichni s netrpělivostí čekali, Die Happy, začali svůj téměř dvouhodinový koncert v 8 hodin.

Jak už to bývá, zazněly hlavně skladby z nejnovějšího alba. Koncert byl svižný, ze členů kapely po celou dobu sršela energie. Die Happy ukázali skvělou nepřetržitou, téměř dvouhodinovou show. Kromě rychlých punk-rockových písní jako například The Ordinary Song ukázali, že to umějí i unplugged a předvedli krásnou pomalou baladu You´ll Never Know.

Poslechněte si Die Happy

Skvělá atmosféra a přízeň publika
Die Happy do toho šli od začátku naplno. Nasadili velice rychlé tempo, které vydrželi po celou dobu koncertu, a viditelně si to užívali, minimálně stejně jako publikum, se kterým udržovali neustálý kontakt. Nejvíc samozřejmě Marta Jandová. Okamžitě si vydobyla přízeň publika, které udělalo, co jí na očích vidělo, a tak to má být. Prostě výborný koncert se skvělou atmosférou.

Členové Die Happy si svých fanoušků opravdu váží, a tak pokud jim po koncertě dáte chvíli na zregenerování a počkáte, neutečou jako nafoukané hvězdičky, ale klidně se s vámi nechají vyfotit, podepíší se nebo prohodí pár slov. Určitě lze doporučit některý z koncertů této skupiny. A možná přijde i Unplugged.

Němci jsou všude 🙂
Někteří diváci se pozastavovali nad tím, že je na koncertě hodně Němců. To ale není nic překvapivého. Němci jsou stomiliónový národ, takže je jich všude plno, a za druhé jsou Die Happy venkoncem německá kapela. Přesto zpívají v angličtině, což vidím jako pozitivum. V němčině zní dobře, i když poněkud směšně snad jen Haben sie Gehort das deutsche Band. Němčina zkrátka není příliš libozvučný jazyk.

Témata:,