Žena s citem pro hit


Určitě znáte hit Lindy Perry What´s Up z éry s kapelou 4 Non Blondes v 90. letech. I když poslední dobou nebyla tahle dáma příliš vidět, její hudba je v hitparádách slyšet stále. Jedna z nejtalentovanějších skladatelek a úspěšná producentka je autorkou největších hitů pro Christinu Aquileru nebo Pink.

Nová éra Lindy Perry (Myspace ) začala v roce 2001. Tehdy ji oslovila její hudební fanynka, mladá zpěvačka Pink. Lindě se do spolupráce údajně moc nechtělo, ale nakonec pro Pink napsala jeden z jejích největších hitů Get the Party Started, jež bodoval vysoko na žebříčcích hitparád.

Poslechněte si Get the Party Started

http://www.youtube.com/watch?v=Z2-kWXlKTUA

V té době napsala Perry také písničku Beautiful, kterou sama také zpívala. Právě tenhle úspěch jí otevřel dveře do skladatelského a producentského světa.

Potřebují nový hit, tak volají Lindě
Když chce, napíše chytrý song, který se prostě stane hitem – proto si od Lindy vyžádaly pomoc i hvězdy jako Alicia Keys, Skin, Gwen Stefani a Courtney Love. Christina Aquilera nazpívala Lindinu Beautiful v roce 2002 a dva roky nato získala cenu Grammy za nejlepší ženský pěvecký výkon v oblasti populární hudby.

Poslechněte si hit Beutiful

Linda pak byla nominována v kategorii Nejlepší píseň. Na dalším albu pracovala Christina opět s Lindou a ve svém novém videoklipu Save me from Myself ji dokonce Linda doprovází na kytaru.

Poslechněte si Christinu

Její písně má v repertoáru mnoho dalších interpretů. Britney Spears nazpívala song Girls and Boys, pro Gwen Stefani napsala největší hit debutu What You Waiting For. Jinými slovy, zdá se, že kdykoli někdo potřebuje zachránit kariéru dobrým hitem, volá prostě Lindě Perry.

Tato osobitá písničkářka si během několika let vytvořila velmi dobré jméno i hudební zázemí. V roce 1994 si založila vlastní vydavatelství Rockstar Records, pod kterým vytvořila své druhé sólové album After Hours. Deska vyšla překvapivě na internetu, nové písničky upoutaly pozornost širšího spektra posluchačů.

Lidé, kteří s jejím vydavatelství spolupracují, si kolem roku 2004 všimli kapely Sunshine. Její hudba zaujala natolik i samotnou Lindu, že jí vydala desku! Táborská kapela se tak prosadila v zahraničí dříve než v Česku. Co o spolupráci s Perry řekl na serveru freemusic.cz frontman Sunshine Kay Buriánek? „Linda je direktivní, ale milá, neskutečně charismatická, občas náladová jako dítě, rozmazlená slávou. Ale zároveň si uvědomuje, že to, co má, má proto, že je jeden z nejtalentovanějších hitmakerů, který tahle planeta teď nosí…”

Zakladatelka skupiny 4 Non Blondes
Linda Perry na sebe strhla pozornost nejprve jako interpretka. Narodila se v roce 1965 v Massachusetts. Na kytaru se učila od svého bratra a první písničku napsala v patnácti. V roce 1989 se při hraní po hospodách seznámila s baskytaristkou Christou Hillhouse, s níž založila kapelu 4 Non Blondes. Jejich první deska Bigger, Bettter Faster, More! (1992) slavila úspěch právě díky klubovému hitu What´s Up.

Poslechněte si hit What´s Up

http://www.youtube.com/watch?v=rSUPVMIl3pU

Linda ale na rozdíl od mnoha zpěvaček nebyla jen tváří, složila i většinu písniček na této desce. Bigger, Bettter Faster, More! se po celém světě prodalo přes 6 milionů kusů. Druhou desku už 4 Non Blondes ale nestihly. Linda Perry totiž kapelu opustila kvůli neshodám s dalšími členy, kteří se snažili spíše udržet v hitparádách, než kvalitně tvořit. Vydala se po své vlastní cestě. Její sólové album In Flight, na němž se objevila i Grace Slick, zpěvačka kapely Jefferson`s Airplane, kritici sice pochválili, ale komerční úspěch nezaznamenalo. Spíše než hitová byla tahle deska hloubavá, a taková alba moc často v hitparádách nebodují.V této době také Linda otevřeně přiznala, že je lesbička. V televizní show vystoupila s kytarou, na kterou si nalepila nálepku „dyke“, což v hovorové angličtině znamená lesba.

Hudba Lindy Perry
4 Non Blondes:

Bigger, Better, Faster, More!

Sólově:
In Flight (1996)
After Hours (1999)

Mimo jiné autorka písní:
Pink – Get the Party Started  (2001)
Christina Aquilera – Beautiful  (2002)
Gwen Stefani – What You Waiting For  (2004)
Alicia Keys – Superwoman  (2008)