Ženský mozek je aktivnější než mužský

Redakce

Ženský mozek je mnohem aktivnější než mužský, konstatují vědci. Studie realizovaná s pomocí zobrazovací techniky lidského mozku umožnila vědcům rozlišit rozdíly mezi pohlavími a v budoucnu může také pomoci zjišťovat riziko nemocí, jako je Alzheimerova choroba.

Vědci analyzovali výsledky 46 034 zobrazení mozku získaných díky diagnostické zobrazovací metodě SPECT (jednofotonová emisní výpočetní tomografie), která využívá radioaktivní složky vysílající přímo paprsky gama, jež poskytují údaje ve 3D a umožňují měřit průtok krve v mozku a identifikovat zóny se zvýšenou neurologickou aktivitou. Vědcům z Amen Clinics v Newportu v Kalifornii se tak podařilo zjistit rozdíly mezi pohlavími.

„Rozdíly, které jsme zjistili, jsou významné, neboť nám pomohou určit riziko mozkových chorob, jako je Alzheimer, které se liší podle pohlaví. Využití funkčního neurozobrazování, jako je SPECT, je zásadní pro vývoj budoucí léčby mozku,“ uvádí autor studie Daniel Amen.

Vědci zkoumali 128 mozkových oblastí u 119 zdravých dobrovolníků a 26 683 pacientů s různými psychickými chorobami, jako je mozkové trauma, bipolární porucha, schizofrenie či psychotické poruchy. Zkoumané osoby byly buď v klidu, anebo se podrobovaly specifickým testům.

Ukázalo se, že ženský mozek je podstatně aktivnější v mnohem více mozkových oblastech než ten mužský, zvlášť pak v prefrontální kůře a v limbickém systému. To může vysvětlovat, proč mají ženy sklon projevovat více empatie, intuice a sebekontroly (prefrontální kůra je spojena s kontrolou hněvu a impulzů), ale zároveň více tíhnou k úzkosti, depresi, nespavosti a poruchám příjmu potravy (limbický systém je spojen s chováním a emocemi, jako je nálada a úzkost).

Naopak mozková aktivita u mužů je vyšší v oblastech spojených s viděním a koordinací. „Tyto rozdíly jsou zásadní, protože poruchy mozku ovlivňují každé pohlaví jinak,“ zdůraznili vědci pro Journal of Alzheimer’s Disease. Jestliže muži s větší pravděpodobností trpí poruchami chování, například hyperaktivitou s poruchou pozornosti, a snáze končí ve vězení, ženám naopak hrozí více nebezpečí Alzheimerovy choroby a depresí.

On je žena, ona je muž! Neuvěřitelné proměny trans lidí vás dostanou

Jaká znamení zvěrokruhu se k sobě nejvíce hodí?