Ženu ani kytarou neuhodíš aneb Jak se daří životním partnerům v muzice 

Jiri-Vanek

Spousta příruček radí, že není vhodné si hledat potenciálního partnera v zaměstnání. Zní to vcelku logicky. Platí to ale i pro muzikanty, kteří mají jako zaměstnání na plný úvazek svoji kapelu? Těžko generalizovat. Hudební historie zná spoustu případů, kdy partneři mohli koexistovat v jedné skupině spoustu let, jindy byl jejich rozchod důvodem pro rozpad kapely, v dalších případech naopak impulsem pro její založení. Tady je sedm příkladů, jak může takové soužití dvou muzikantů fungovat.

John Lennon a Yoko Ono (Plastic Ono Band) 

Slavná fotka Yoko Ono a Johna Lennona. Autorkou je Annie Leibovitz

Není úplně jisté, kdy se ti dva poprvé setkali. Nejpravděpodobnější varianta hovoří o tom, že John Lennon navštívil v roce 1966 výstavu japonské avantgardní umělkyně Yoko Ono v londýnské galerii Indica. Lennon byl však v tu dobu ještě ženatý s Cynthií Lennon, s níž měl syna Juliana. Cynthia nestihla valit oči, když se v roce 1968 vrátila z dovolené v Řecku a našla svého manžela s Japonkou, která měla na sobě její župan. Ti dva totiž nahráli materiál, který vyšel v témže roce na experimentálním elektronickém albu Two Virgins, a stihli se při tom sblížit i citově. Cynthia se s Johnem briskně rozvedla. Ten už měl potom čas jen pro Yoko. Bohužel pro skupinu The Beatles.
Yoko asistovala při zkouškách a nahrávání liverpoolského kvarteta, její kvil pronikl do třetí sloky písně The Continuing Story of Bungalow BillBílého alba The Beatles, jako áčko singlu The Beatles vyšla píseň The Ballad of John and Yoko, popisující jejich svatbu v roce 1969. I to byl jeden z důvodů, proč Paul McCartney v roce 1970 veřejně oznámil odchod z kapely. V té době již měli John s Yoko vlastní skupinu s názvem Plastic Ono Band, která hned zkraje vyprodukovala hipíckou hymnu Give Peace A Chance.
John a Yoko stihl spoustu mírových happeningů, ale i dvouleté odloučení, během kterého žil John se svou osobní asistentkou May Pang. V roce 1975 se však k sobě vrátili. Yoko pak Johnovi porodila syna Sean Ono, s nímž se přestěhovali do New Yorku. Lennon pak na pět let zanevřel na hudbu a až do své tragické smrti v roce 1980 se věnoval převážně výchově syna.

Poslechněte si píseň Give Peace A Chance živě z Toronta v roce 1969

http://www.youtube.com/watch?v=1OnWAOqZj58

Jack White a Meg White (The White Stripes) 

Meg a Jack Whitovi Foto archiv

Přestože v rozhovorech o sobě často tvrdí, že jsou sourozenci, není tomu tak. Jack White se totiž původně jmenoval John Anthony Gillis a s Megan Marthou White se seznámil, když pracovala jako barmanka v baru Memphis Smoke na předměstí Detroitu, a po svatbě v roce 1996 přejal její příjmení.
V roce 1997 si Meg poprvé sedla za bubny a její minimalistický styl (částečně připomínající Maureen TuckerThe Velvet Underground) Jackovi učaroval. „Když se mnou z legrace začala hrát na bicí, bylo to osvobozující a osvěžující,“ prohlásil Jack a duo The White Stripes bylo na světě. V roce 1999 vyšlo debutové album The White Stripes a jejich mix garage rocku, blues a punku oslovil davy.
S hudebními úspěchy přišel ale i krach vztahu. Už na začátku roku 1999 začali žít Jack a Meg odděleně a v roce 2000 se rozvedli. Přestože se lidsky nemohli vystát, hudebně jim to funguje stále dobře. Celkem už vydali šest alb vysoce ceněných kritikou (poslední Icky Thump je z roku 2007), objevili se třeba v seriálu Simpsonovi nebo v povídkovém filmu Kafe a cigára Jima Jarmusche. Stali se tak jednou z nejzásadnějších skupin alternativního rocku nového tisíciletí.

Glen Hansard a Markéta Irglová 

Irglová a Hansard ve filmu Falling Slowly.

Když se zeptáte své matky, jestli si vybaví nějakou romantickou hudební dvojici z poslední doby, dost možná jejich jména zkomolí, ale skoro jistě bude mít na mysli právě tyhle dva. Zrzavého irského barda Glena Hansarda, lídra skupiny The Frames, pozval otec Irglové v roce 2001 do Valašského Meziříčí na hudební festival Valašský špalíček. Glen si pozval na pódium tehdy třináctiletou Markétu a tak začalo podivné přátelství připomínající slavnou Nabokovovu knihu Lolita.
Hansard začal dojíždět na Valašsko častěji a o dva roky vyrazil s Markétou koncertovat po světě. Když tuhle dvojku požádal režisér Jan Hřebejk o píseň do filmu Kráska v nesnázích, zvolila místo honoráře raději delší dobu v nahrávacím studiu, kde stvořila album The Swell Season (2006). Písně z něj se pak objevily v nezávislém filmu Once, kde Hansard i Irglová hrají. Kýčovitý snímek měl nečekaný úspěch na filmovém festivalu v Sundance. Po dotočení filmu se přátelství Irglové a o osmnáct let staršího Hansarda změnilo v milostný vztah. Sám Hansard přitom řekl, že Irglovou miloval už dlouho, ale stále se snažil sám sebe přesvědčit, že je to ještě dítě. Slizce sladkobolná balada Falling Slowly z filmu Once to v únoru 2008 dotáhla až na Oskara za nejlepší filmovou píseň a Irglová se tak stala nejmladší držitelkou Oskara v hudební kategorii.
Pohádkový příběh skončil rozchodem v lednu 2009; oba prý zůstali dobrými přáteli, ať už to znamená cokoliv.

Poslechněte si píseň Falling Slowly z filmu Once

Pete Doherty a Carl Barât (The Libertines) 

Student herectví Carl Barât a student anglické literatury Pete Doherty se seznámili v roce 1997 díky tomu, že Carl bydlel spolu s Petovou starší sestrou Amy-Jo. Co můžete udělat v Londýně, když milujete The Smiths? Založíte si kapelu, a když máte takový talent jako tihle dva, stane se z vás jedna z nejzásadnějších britských skupin první poloviny úvodní dekády třetího tisíciletí – The Libertines. Co ale tahle dvojka dělá v našem seznamu partnerských hudebních dvojic, když oba dva preferují standardní heterosexuální vztahy Doherty a Barat. Foto myspace The Libertines(Pete Doherty byl hvězdou ostrovního bulvárního tisku nejen kvůli svému drogovému vztahu s modelkou Kate Moss)? Sám Doherty jednou o vztahu s Barâtem řekl: „Miluju ho. Nechci jít – zejména na Rádiu 1 – moc do detailů, ale zažili jsme spolu hodně báječných chvil.“ Barât sice vždycky popíral, že by mezi nimi došlo k čemukoliv intimnímu, ale jednou jejich vztah popsal jako „ne moc odlišný od zamilovanosti“. Těžko ale jejich soužití a spolupráci popsat jiným slovem než italská domácnost; Doherty nechával Barâtovi na internetovém fóru vášnivé láskyplné vzkazy, aby mu, když Barât se zbytkem kapely odjel na turné do Japonska a Dohertyho nechal doma, pak vykradl byt.
Neudržitelný vztah (hlavně kvůli Dohertyho drogové závislosti) skončil, když Barât kapelu v roce 2004 rozpustil. Oba se pak ještě nejednou sešli (dokonce i na společném pódiu), ale The Libertines už neobnovili. Zbyla tak po nich dvě geniální alba (Up The Bracket z roku 2002 a The Libertines z roku 2004) a spousta fanoušků doufajících, že to ještě někdy dají dohromady.

Poslechněte si The Libertines

http://www.youtube.com/watch?v=VwhHdeHJ1Yk

Jakub König a Olga Königová 

Lídra indie-popové skupiny Obří broskev Jakuba Königa přezdívaného Canny a Olgu Matouškovou představil v roce 2001 multiinstrumentalista a producent Martin Ledvina, který v té době v Obří broskvi hrával. Vídat se ti dva ale začali až o tři roky později. Pánové z Broskve se v tu dobu už dlouho rozhlíželi po hráči na klávesy, a když slyšel Canny Olgu v roce 2005 hrát její křehkou píseň Hlídám těkavou, bylo Obří broskev. Foto web Obří broskve, Canny s Olgou dolerozhodnuto. Olga Matoušková se stala právoplatným členem kapely, když zmíněná píseň vyšla v roce 2006 na bezejmenném EP Obří broskve, a v létě 2007 i Cannyho právoplatnou manželkou. Na desce Potápěči vydané v roce 2008 vyšla Hlídám těkavou znova, křehký vokál Olgy pak dobarvil i většinu ostatních písní a výrazně přispěl k tomu, že kritika považovala desku za jednu z nejzajímavějších nahrávek loňského roku.
Pár spolu žije v pražských Strašnicích, občas vystupuje s akustickými sety pouze ve dvojici a zvolna začíná přemítat nad sólovou deskou Olgy jako zpěvačky.

Poslechněte si píseň Hlídám těkavou

Kurt Cobain a Courtney Love

Kurt, Courtney a malá Frances

Kurt a Courtney se poprvé potkali na přelomu let 1989 a 1990 na koncertě Nirvany v jednom portlandském klubu. Courtney se do Kurta hned zakoukala; kdo by taky odolal blond štramákovi se závislostí na heroinu? On ji nejdřív nějakou dobu odmítal, ale později se přesvědčit nechal – drogy se lépe berou ve dvou. Na podzim 1991 Courney otěhotněla a v únoru 1992 se šťastný páreček oženil. Když se jim v srpnu 1992 narodila dcera Frances Bean Cobain, Kurt v mnoha rozhovorech zmiňoval, že mu její narození úplně změnilo život a že je šťastný tak, že by se klidně vzdal kapely. (To už měla Nirvana vydané přelomové album Nevermind!) Úplná procházka růžovým sadem to ovšem nebyla; soud nebyl nadšen z toho, že Courtney si i během těhotenství dopřála heroin a dcera byla krátce svěřena do opatrovnictví sestry Courtney. Pár spolu v dobrém i zlém dožil až do března roku 1994. Tehdy Courtney s pomocí přátel přesvědčila Kurta, aby nastoupil na odvykací kůru v Los Angeles. Kurt na ní ale vydržel jediný den a o pár dní později spáchal sebevraždu (jeho tělo bylo nalezeno čtyři dny před vydáním CD Live Through This, prvního alba Courtneyiny skupiny Hole u velkého labelu). Při smutečním obřadu přečetla Courtney z nahrávky Cobainův dopis na rozloučenou. Zdůraznila fanouškům, že nemají poslouchat poslední Cobainova slova, že je lepší vyhořet než vyhasnout. Bohužel asi marně; kdo z nich dneska ví, že tuhle větu Kurt nevymyslel…

Thurston Moore a Kim Gordon (Sonic Youth) 

Thurston Moore a Kim Gordon

Kytarista Thurston Moore se přestěhoval do New Yorku v roce 1976 a trávil mládí v punkových The Coachmen, dokud nepotkal Kim Gordon. Ta vystudovala umění v Los Angeles a na začátku osmdesátých let hrála na basu v newyorské skupině CKM. Když spolu Thurston a Kim v roce 1981 začali chodit, dali dohromady (ještě spolu s Lee Ranaldem) skupinu Sonic Youth, jednu z nejdůležitějších skupin alternativních rocku osmdesátých let.
V roce 1984, kdy už měli Sonic Youth za sebou debutové album Confusion Is Sex, ke kterému společně Thurston a Kim společně nakreslili obal, se ti dva vzali a jsou spolu jako vzorný pár už pětadvacet let. Thurston třeba v roce 2007 na otázku, kdo mu ze slavných osobností, připadá nejvíc cool, odpověděl: „Rozhodně je to Kim G! Byla neuvěřitelná, už když jsem ji poprvé potkal.“ Sonic Youth za tu dobu vydali patnáct řadových alb, Thurston a Kim také nahráli několik písní pouze ve dvou pod jménem Mirror/Dash a založili svébytné hudební vydavatelství Protest Records. Mají dceru Coco Hayley Gordon Moore (narodila se v roce 1994) a žijí v americkém státě Massachusetts.

Poslechněte si Kool Thing od Sonic Youth