Ženy sobě – konečně skvělá komedie

Stefan-Titka

Díky Hollywoodu už víme, jak se s věcmi kolem svatby vyrovnávají muži ve Vegas a v Bangkoku. Teď nám to ukáže něžné pohlaví, a hned na úvod prozradíme, že o dost lépe. Zbystřete, protože do kin míří komedie, u které se opravdu budete smát – a nezáleží na tom, jestli jste žena nebo muž.

Annie (Kristen Wiig) nemá v životě zrovna štěstí. Zkrachovala jí cukrárna, nevychází vztahy a má neustále pocti, že lepší už to nebude. Když jí její nejlepší kamarádka Lillian oznámí, že se bude vdávat, ještě netuší, že Annie není zrovna ideální člověk na plánování svatby. Přičtěte si k tomu čtyři další přítelkyně nevěsty a máte o zábavu postaráno.

Film režíruje Paul Feig, snímek jde do kin ale spíše s nálepkou Judd Apatow. Apatow je člověk, který nastartoval trend inteligentních komedií, řešících pod sprškou sprostých vtipů zásadní životní témata a dilemata partnerského soužití. Ať už se jednalo o iniciační dobývání ženského klína v Panic ve 40, těhotenství ve Zbouchnuté nebo vyrovnávání se se smrtí v Komicích. Jako producent zaštiťuje filmy s podobnou dramaturgií a Ženy sobě jsou v tomto ohledu přesně podle apatowského mustru.

Ženy sobě

http://www.youtube.com/watch?v=nrRd2QSsGc4

Vlastně jsou dál. I když se ze začátku zdá, že půjde zas o komedii „jedním okem tam, druhým ven“ a během prvních dvaceti minut máte chuť fyzicky napadnout půlku hlavních postav za jejich chování, vyplatí se zbrkle neodsuzovat. Proniknout do ženského světa může být speciálně pro muže ze začátku trochu frustrující, je to přeci jen tak trochu „jiný píseček“, na konci ale na pohlaví nezáleží. Protože jak tvrdí už podtitul filmu: i komedie pro holky může mít koule.

Kristen Wiig/Foto Universal PicturePadlo tu sousloví inteligentní komedie, i v Ženách sobě se však nevyhnete zvracení a jiným druhům vyprazdňování. Všechno to ale tak nějak sedí, neuráží  – a dokonce je to zábavné. A že je tu vypečených gagů hodně, od scény zkoušení šatů na svatbu po mexickém obědě až po rozruch na palubě letadla po prášcích, alkoholu a stresu.

Nejvíc pozornosti na sebe samozřejmě strhává Kristen Wiig v roli Annie, která dokáže rozesmát i dojmout (a to platí i pro muže). Z nemnoha pánských rolí potěší hlavně Chris O´Dowd, jehož asi znáte jako Roye z britského sitcomu Ajťáci; repliky mu šlapou hlavně v interakci s hlavní herečkou.

Ženy sobě jsou zkrátka zatím asi nejlepší komedie, která letos do kin přišla. Radím vám dobře, nenechte si ji ujít – třeba to bude na dlouhou dobu poslední příležitost, kdy se v kině u komedie zasmějete. Dámy, klidně vezměte i své partnery. Tohle díky bohu není další Sex ve městě.

Ženy sobě (Bridesmaids)
Režie: Paul Feig
USA, české titulky, 125 min.
Hrají: Kristen Wiig, Maya Rudolph, Rose Byrne, Chris O´Dowd, Melissa McCarthy
Premiéra v ČR: 7. července 2011