Žijte dlouho a prosperujte. Star Trek má ještě budoucnost

Stefan-Titka

J. J. Abrams (Ztraceni, Mission: Impossible 3) se rozhodně nebojí výzev. Poté, co vlil novou krev do žil vyčpělé sérii Mission: Impossible třetím pokračováním, rozhodl se zrestaurovat i legendární sci-fi franchise s názvem Star Trek. Pro všechny fanoušky, které vždy zajímalo, jak se věhlasný kapitán James T. Kirk a jeho společník Spock seznámili, nabízí nový Star Trek odpovědi.

Kultovní seriál z 60. let, několik spin-offů a deset celovečerních filmů – J. J. Abrams měl za zády mytologii, ze které si mohl dle libosti vybírat. Nakonec se ale rozhodl přenést sérii Star Trek na úplný začátek, do doby, kdy James T. Kirk ještě nebyl kapitánem a Spock stále bojoval se svým statusem polovičního Vulkana a člověka. Jeden rozevlátý mladík, sirotek, který se zatím hledá, druhý neústupný pragmatik, jehož úsudek jen málokdy vede něco jiného než logika. Scénář rozehrává postavy tak, že vznik přátelství se jeví jako málo pravděpodobný (ve spockovské logice takřka nemožný). Ale oba nakonec nevyhnutelně musí spojit své síly proti společnému nepříteli, kterým je záhadný Romulan Nero (Eric Bana), ohrožující Federaci.

Podívejte se na trailer k filmu Star Trek

http://www.youtube.com/watch?v=ScHxUopDlKc&feature=fvst

Výborné herecké výkony
Třenice mezi hlavními postavami Kirkem a Spockem jsou jedním z hybatelů děje. Samozřejmě, že dost tomu napomáhají i samotní herečtí představitelé. Zachary Quinto (známý ze seriálu Hrdinové coby Sylar) jako by Spockovi z oka vypadl. Obavy z mladého Chrise Pinea v roli Kirka na základě trailerů se rozplynou skoro vzápětí, co se objeví na plátně. Pineovo uchopení Kirkova klackovství je prostě ohromující. Ve scéně, kdy usmívající se mladý Kirk podstupuje na trenažeru simulaci bojové situace, ukusujíc u toho jablko, přesně vidíte „shattnerovské“ ego v každém pohledu i gestu. Podobně se fanoušci seriálu budou tetelit i u jiných postav, které perfektně souzní se svými předobrazy ze seriálu (např. Karl Urban jako doktor McCoy nebo vtipný Simon Pegg v roli Scottyho). Už vůbec nemluvě o cameo roli Leonarda Nimoye, Spocka staršího, který ve filmu nakonec dostal víc místa než byste možná čekali.

Legenda bude žít dál
Abrams staví na svižném ději a především na scénáři Roberta Orziho a Alexe Kurzmana, který dobře vyvážil míru fanouškovského pohledu a zorného úhlu člověka mytologií nezaujatého. Výsledkem je univerzálně zábavný film, jehož síla spočívá právě v tom, že si neklademe otázky typu „kdo je tohle?“ nebo „co tu dělá?“. Abrams vše důležité z mytologie přežvýká a podá v nablýskané podobě a s perfektními triky; v tempu, které pro zbytečné otázky ani nedává prostor. Přitom člověk nemá pocit, že sleduje hloupý film.

Vypadá to tedy, že legenda bude dál žít a prosperovat (řečeno po vulkánsku). Star Trek podle Abramse má totiž všechno to, co divák od dnešního filmu chce, a nebylo by asi žádným překvapením, kdyby tahle novinka přitáhla i pár nových fanoušků. Natočit Abrams film o Bibli, určitě by přibylo i věřících. Amen.

Star Trek
USA, 2009, české titulky, 126 minut
Režie: J. J. Abrams

Hrají: Chris Pine, Zachary Quinto, Eric Bana, Karl Urban, Simon Pegg, Leonard Nimoy a další
Premiéra v ČR: 7. května 2009